23948sdkhjf

Efter branden: nya huset i Eksjö är klart

Det nya huset bryter –tyvärr inte oväntat– av mot den gamla bebyggelsen.

För fem år sedan brann den byggnadsvårdsminnesmärkta Forssellska gården i Eksjö, byggd 1648, upp, vilket var en stor tragedi för den vackra och välbevarade trästaden. Omgärdad av en hel del debatt och bråk, har återuppbyggnaden pågått och i går var det dags för inflyttning i det hus som har byggts på platsen, ett hyreshus med 15 lägenheter. 

Eftersom huset ligger mitt i den känsliga träbebyggelsen var ett krav att det skulle smälta in i omgivningen. Nu har vi facit.

"En modern byggnad, som samtidigt smälter in på ett naturligt sätt i den gamla träbebyggelsen har hela tiden varit målsättningen och nu är vi äntligen i mål. Ciselören blir en modern fastighet med spännande arkitektur".
Så beskrivs det nya huset, ritat av Okidoki, på Eksjöbostäders webbplats, och man måste glädjas åt att ett klassiskt förslag vann arkitekttävlingen i stället för några modernistiska diton. NTT Woodnet tycker ändå inte att nytillskottet är helt lyckat. Bottenvåningens glaspartier och de moderna fönstren bryter rejält mot trästadens lågmälda arkitektur, takfot saknas, fönsterkuporna andas nutid och det är helt uppenbart att huset är byggt på 2000-talet.

Nog kunde man ha vågat sig på att uppföra något lite mer klassiskt i en så unik miljö? Måste man alltid bygga "spännande", även i en månghundraårig trästad?
Men visst är det bättre än de alternativ som presenterades för tomten, och bättre än det mesta av det som byggs i dag. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078