23948sdkhjf

Göteborg får sitt första kontorshus i trä

Synlig stomme och nyskapande arkitektur.

Nya Hovås är platsen för Göteborgs första kontorshus i limträ. Bygget Nodi är i full gång med planerad inflyttning nästa sommar.

Läs också: Nya Ica i Sälen byggs i trä

Nodi som har stomme i trä är ritat av White, lite av pionjärer inom modern träbyggnad i Sverige, med kulturhuset Sara i Skellefteå som en förebild inom hållbar design och konstruktion. 

– Vi har valt att låta stommen verkligen synas, i stället för att som i många andra fall dölja den. Trä ger en varm och trevlig känsla men också en jämnare luftfuktighet och temperatur. Vi har varit väldigt ambitiösa och inte tummat på några kvaliteter, säger Oskar Lindström, projektledare på fastighetsbolaget Next step.

Husets framspringande fasadpartier och exponerade stomme i trä är utformade för att skapa trivsamt inomhusklimat med lågt klimatavtryck. Varje våningsplan växer ju högre upp man kommer, vilket ger ett karaktäristiskt utseende där ytorna av trä tillsammans med de vertikala lamellerna ger byggnadens struktur.

Förutom den exponerade stommen har huset genomgående gedigna trädetaljer som exempelvis djupa sittnischer i trä längs med hela fasaden, synliga träbalkar i taket och träraster som innertak samt insida och väggar mot trapphus i trä. Stora glaspartier skapar ljus och visar upp den innovativa träkonstruktionen.

– Huset ska verkligen tala trä, och det ska vara en pärla i området. Jag är stolt att ha jobbat med ett kontorshus i trä och för en beställare som vågat så mycket, säger arkitekt Maria Flårback.

Nodi blir alltså regionens första kontorshus i trä, men för Göteborg är trä inget nytt. Bostadsområdet Wendelstrand vid Landvettersjön har planerats under flera år, med planer på 850 bostäder, förskola och äldreboende i trä som genomgående byggmaterial.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078