23948sdkhjf

Södra får nygammal vd

Lotta Lyrå väljer att lämna detaljhandeln för att återvända till skogen.

Clas Ohlsons vd Lotta Lyrå lämnar prylbranschen för att återvända till skogen. Nu är det klart att hennes nya arbetsplats blir skogsbolaget Södra, där hon tillträder som vd och koncernchef i slutet av detta år.

Det var i går kväll som det blev offentligt att Lotta Lyrå bestämt sig för att lämna Clas Ohlson efter drygt tre år som vd och koncernchef. I dag meddelar skogsbolaget Södra att styrelsen utsett Lyrå till ny vd och koncernchef. 

Lotta Lyrå kvarstår i sin roll på Clas Ohlson fram till den 4 december 2020. Därefter efterträder hon skogsbolagets CFO Peter Karlsson, som varit tillförordnad vd för Södra sedan den 20 februari i år då Lars Idermark lämnade bolaget.

Lotta Lyrå har före åren inom detaljhandeln (Clas Ohlson och Ikea) ett förflutet på Södra, där hon varit produktivitetschef för koncernen och sågverkschef i Mönsterås. 

– Jag ser mycket fram emot att komma tillbaka till Södra, med dess starka värdegrund, framtidstro och kompetens, och återknyta kontakten med kollegor, medlemmar och kunder, säger Lotta Lyrå, som nu ser fram emot att vidareutveckla Södra för framtiden.

– Södra har en unik plattform, vad gäller såväl råvara som industri, för framtida lönsamhet, tillväxt och innovation. Inte minst i ljuset av den klimatnytta som skogen och dess produkter har, genom skogstillväxt och genom att ersätta produkter baserade på fossila råvaror.

Lena Ek, ordförande i Södra, är mycket nöjd med värvningen.

– Jag är mycket stolt över att kunna presentera Lotta Lyrå som ny vd och koncernchef. Hon har helt rätt kompetens och profil för att utveckla Södra inom ramen för den nya koncernstrategi som tagits fram. Med bakgrund inom Södra och med skoglig och industriell erfarenhet har hon förståelse för utvecklingskraften inom familjeskogsbruket och den innovationsdrivna kultur som finns inom koncernen. 

För att undvika intressekonflikter har Lotta Lyrå beslutat att med omedelbar verkan avgå från SCAs koncernstyrelse, där hon har suttit fram till nu.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078