23948sdkhjf

Wästbyggs koncernchef: "Trä är ett fantastiskt förnybart byggmaterial"

Wästbygg och Södra drar nytta av varandras kunskaper när de skapar en plattform för träbyggande.

Wästbygg och Södra samarbetar nu för att göra trähus ännu mer attraktiva för boende, förvaltare och fastighetsägare. Vägen dit är att påvisa de tekniska och ekonomiska fördelar som följer av massivt trä, samtidigt som bostadsbyggandet blir mer hållbart och arbetsmiljön bättre.

Wästbyggs produktionskunskap inom byggnation och Södras expertis på trä är en lämplig kombination för att skapa en plattform för klimatsmart byggproduktion. Som utgångspunkt för samarbetsavtalet som parterna har tecknat används Wästbyggs bostadsprojekt Lagerkransen 3 i Lund med 82 lägenheter, som får trästomme och ska klara certifiering enligt Miljöbyggnad guld.

– Trä är ett fantastiskt förnybart byggmaterial. För att det ska komma till sin rätt behöver man dock tänka om i alla led. Det går inte bara att byta ut en betongstomme mot en trästomme. Både projektering och produktion behöver anpassas till att ta vara på träets alla fördelar och säkerställa kvaliteten. Lagerkransen 3 kommer, tack vare de olika perspektiv som Södra och vi har, att bli ett projekt i absolut framkant vad gäller trähusproduktion. Samtidigt utvecklar vi kompetensen i båda organisationerna inför framtida projekt, säger Jörgen Andersson, koncernchef för Wästbygg-gruppen.

För att byggande med stommar i massivt trä ska kunna bli ett konkurrenskraftigt alternativ krävs även att produktionsfasen optimeras.

– När det gäller utvecklingen av våra industriella processer ser jag fram emot det kunskapsutbyte som samarbetet med Wästbygg kommer att ge oss. Hur långt vi ska gå i prefabriceringen och hur vi ska tänka kring infästningspunkter för att möjliggöra rationellt montage på byggarbetsplatsen är några exempel på frågor som vårt projekt kommer att ge värdefulla svar på. Med mer insyn i vad som är tids- och kostnadsdrivande i hela processen blir Södra en starkare leverantör av produkter och tjänster kopplade till massivt trä, förklarar Jörgen Hermansson, chef på Södra building systems.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094