23948sdkhjf

Miljonstöd för helt fossilfria byggskivor och element i trä

Med Rise som projektledare kommer IsoTimber och två stora träbolag ihop ta fram helt fossilfria byggskivor och byggelement.

Projektet med en budget på 4 miljoner kronor siktar på att uppnå helt fossilfria byggskivor och byggelement. Trä är fossilfritt men i byggskivor finns också komponenter som är fossilt baserade, nu ska även de ersättas, skriver IsoTimber.

Byggskivorna skall användas i IsoTimbers byggelement. 

− I det här projektet ska vi analysera om de därefter också kan malas till spån som förädlas till biobaserade spånskivor, som i sin tur kan malas till strö i djurstallar och som i ett sista återvinningsled kan brytas ned och återgå till naturen, säger Janina Östling som är hållbarhetsansvarig och styrelseordförande för IsoTimber.

Rise koordinerar aktiviteterna och bistår med kunskap inom bland annat lim, trä och miljö när de olika delprocesserna skall optimeras och utvärderas.

− Detta ett ovanligt rättframt projekt, med tydliga steg och mål. Förutsättningarna är utomordentliga för att nå fram till en kommersiellt gångbar process inom de två åren, säger Finn Englund som leder projektet på Rise.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.08