23948sdkhjf

Martinsons levererar påbyggnad till Göteborg

Välkänt kontorshus ska bli tre våningar högre -med hjälp av trä.

Välkända och centralt belägna Strömshuset i Göteborg, "huset med termometern", ska byggas på med tre våningar som ger 1 800 kvadratmeter nya kontor . Martinsons levererar och monterar påbyggnaden, i KL-trä och limträ.  

Eftersom trä är lätt kan det användas för påbyggnader på tak, till skillnad från betong- och stålpåbyggnader som blir för tunga och kräver dyra förstärkningar av stommen. Det innebär också färre transporter och att mindre byggkranar kan användas. Dessutom är trä lätt att bearbeta, vilket minskar störningarna på den pågående verksamheten.

– Vi ser en jättespännande utveckling med påbyggnader i trä. De hjälper oss utveckla fastighetsbeståndet på ett klimatsmart sätt utan att ta mer yta i anspråk, säger Per-Ola Larsson, specialistinköpare på Veidekke Entreprenad som ska göra om- och tillbyggnaden.

– Logistiken blir A och O då det inte finns några upplagsytor och innerstaden har sina viktbegränsningar på fordonen. Det känns spännande att bygga i trä och jag tror att det här blir ett projekt som man kan peka på och visa för sina barn att man varit med och byggt, säger Niklas Davidsson, entreprenadingenjör på byggplatsen.

– Överlag byggs det mer och mer i trä. Vi jobbar mycket med Svanenmärkning och värdesätter höga miljökrav under hela processen och då går det inte att hitta ett bättre sätt att bygga med än i trä, säger Per-Ola Larsson.

När det stod klart att påbyggnaden skulle vara i trä upphandlade Veidekke leverans och montage från Martinsons.

För dem är påbyggnaden den senaste i en lång rad som levererats till växande städer runt om i Sverige.

– Det är ett område där fördelarna med trä blir särskilt tydliga när det handlar om byggprocess, störningar och miljöpåverkan. Vi ser det som att vi fortfarande är i början på en spännande utveckling och ser fram emot samarbetet med Veidekke och Vasakronan, säger Johan Jarl, storkundsansvarig på Martinsons.

 

 

 

 

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094