23948sdkhjf

Danskt genombrott för hållbart byggande

Träbutik på väg i Horsens

C.F. Møller och Netto bygger tillsammans Danmarks första DGNB Guld-certifierade, fristående livsmedelsbutik. Byggnaden kommer att bestå av återvinningsbara material med en konstruktion av trä som bekläs med trä och skärmtegel. Målsättningen är att sätta en ny standard för framtidens livsmedelsbutiker.

Läs också: Bostadsministern kommer, missa inte Stora Trähus du heller!

I Horsens, på Jyllands östkust, har arbetet med den nya butiken kommit igång. Butiken blir den första fristående danska livsmedelsbutiken som certifieras med DGNB Gold när byggnaden är färdig.

Det är C.F. Møller Architects som har utformat byggnaden i Bygholm Bakker. Arkitektkontoret är ett av de ledande i Skandinavien och har på senare år fokuserat allt mer på träbyggnader. C.F. Møller har bland annat ritat Kajstaden Tall Timber Building som med sina nio våningar är Sveriges högsta träbyggnad.

Byggnadens fasader är uppförda av skärmtegel och träelement medan takkonstruktionen består av dansktillverkat limträ. Entrén är klädd med värmebehandlad, nordisk furu. Byggnadselementen och de mekaniska kopplingarna gör det möjligt att avlägsna delar av byggnaden i hela element för återanvändning i andra byggnader.

Ett grönt sedumtak sänker dagvattennivån och reglerar temperaturen genom att lagra värme under vinterhalvåret och skapa naturlig kylning under sommarmånaderna. Solceller på taket och ett speciellt energisystem gör butiken delvis självförsörjande på energi.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093