23948sdkhjf

Räkna ut vad du tjänar på grundmålat

Nytt sätt att välja rätt fasadmaterial

Nu är det möjligt att räkna ut hur stora kostnadsbesparingarna blir vid köp av industriellt grundmålade eller grundmålade och mellanstrukna utvändiga panelbrädor i bygghandeln. Branschorganisationen Svenskt Trä har tagit fram en kalkylator som visar besparingar på upp till 30 procent vid val av utvändiga panelbrädor målade enligt Certifierad Målad Panel, CMP-systemet.

– Ett minskat antal underhållsinsatser under fasadens livslängd är avgörande för investeringens totalekonomi och något som bör beaktas vid val av fasadmaterial, säger Bengt Friberg som är projektledare för CMP på Svenskt Trä.

Genom de höga kvalitetskraven på CMP-godkända panelbrädor förlängs underhållsintervallen på den utvändiga träfasaden när korrekt montering och slutbehandling utförts.

Kalkylatorn finns på Svenskt Träs webbplats Trärådhuset. I kalkylatorn anges hur många kvadratmeter som ska byggas, utvändig paneltyp och dimension samt priserna hos bygghandeln. Då syns det direkt hur mycket pengar och tid som kan sparas. I ett vanligt projekt kan valet av utvändiga panelbrädor enligt CMP-systemet innebära en total besparing på upp till 30 procent.

– Se till att den utvändiga panelen som du väljer har CMP-stämpeln. Stämpeln visar att de utvändiga panelbrädorna lever upp till den högsta kvalitetsstandarden. Även om CMP märkta paneler kan kosta något mer i inköp sparar du tid vid uppsättning samtidigt som de behöver mindre underhåll och håller längre, säger Bengt Friberg.

Färger som används för tillverkning av CMP-godkända panelbrädor är testade av ackrediterade tredjepartsorgan för att klara krav enligt gällande standarder och regler. Färgerna är specialanpassade för målning på utvändiga panelbrädor och appliceras industriellt under optimala förhållanden och med rätt mängd färg för att garantera ett enhetligt resultat och lång livslängd.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094