23948sdkhjf

Utbildning vässar Swedeses produktion

När coronan slog till valde möbelföretaget Swedese att utbilda personalen.

Swedese är ett välkänt varumärke över hela världen, bland annat för fåtöljen Lamino. Produktionen sker vid huvudkontoret i Vaggeryd och i Äng utanför Nässjö. När coronapandemin slog till fick Swedese kortittdspermittera, men valde också en ny väg: 

– Vi såg pandemin som ett startskott för att komma igång med en långsiktig utbildningsplan för att öka kompetensen i produktionen. Många som jobbar hos oss har lång erfarenhet, men alla har inte den teoretiska grunden, berättar Tobias Jansson, produktionschef på Swedese.

– Vi är väl medvetna om att vi måste jobba strategiskt med kompetensutveckling, men har haft svårt att hitta rätt tillfälle eftersom produktionen är i full drift hela tiden. När korttidsarbetet infördes, och Tillväxtverket uppmuntrade företag att jobba med utbildning, kändes det självklart för oss att ta det här steget, fortsätter han.

Bolaget och Träcentrum hittade tillsammans ett upplägg för en första utbildningsomgång inom ramen för projektet Kompetens för alla - anpassad efter Swedeses behov. Utbildningen är uppdelad i fem områden; Arbetsmiljö & säkerhet, mätteknik, ritningsläsning, materiallära samt underhåll och kvalitet.

– Vi går igenom både teori och praktik och försöker anpassa innehållet till de faktiska förutsättningarna som finns i Swedeses produktion. För många blir det ny kunskap och för vissa är det repetition, men målet är att de ska få en fördjupad teoretisk grund som de kan nyttja i sitt arbete, berättar Håkan Josephsson från Träcentrum, som håller i utbildningen.

Fakta/
Kompetens för alla

Kompetens för alla är ett projekt som finansieras av Europeiska socialfonden med ca åtta miljoner kronor från 2018-2020. I projektet ingår 35 småländska träföretag som fått en unik möjlighet till kompetensutveckling för framtida utmaningar. Bakgrunden till projektet är att träindustrin i Småland står inför stora utmaningar och behöver börja arbeta strategiskt med sin långsiktiga kompetensförsörjning.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.172