23948sdkhjf

Jysk ska sälja enbart FSC-märkt trä

Möbelkedjan Jysk har varit med i hållbarhetsorganisationen FSC sedan 2006 och har sedan dess gradvis ökat andelen produkter som är producerade av FSC-certifierat trä.

Nu tar de steget vidare och beslutar att alla nylanserade trävoror på Jysk ska vara producerade av FSC-certifierat virke från och med i januari 2022. I samband med utgången av 2024 ska allt virke som säljs via Jysk uppfylla samma certifiering.

– Det har hela tiden varit vårt mål att nå 100 procent, men vi har velat ha en tydlig plan för hur det ska gå till, säger Peter Andsager, Jysks ansvarige för inköp. 
– Det har vi nu, och jag är stolt över att vi, från och med årsskiftet 2025, uteslutande kommer använda FSC-certifierat trä i våra produkter.

Alla leverantörer har informerats om de nya kraven, så att de hinner ställa om sina produktioner i tid.

– Vi vill självklart i mål så snart som möjligt, men av respekt för våra samarbeten måste våra leverantörer få möjlighet att hitta alternativ där det är nödvändigt. Jag vill också understryka att den del av virket som i dag inte är FSC-certifierat, fortfarande kommer från ansvarsfulla skogsbruk. Men kravet på enbart FSC höjer ribban ytterligare, då de ställer mycket höga krav inom flera områden.

Peter Andsager understryker samtidigt att målet att använda enbart FSC-certifierat virke inte bara gäller produkterna. Även inom emballage arbetar Jysk för att få en större andel FSC-certifierat material.
– Vi ändrar löpande vilken typ av material vi använder. Bland annat genom att byta ut frigolit och andra plasttyper med papp, där det är möjligt. Därför är det viktigt för oss att även inom detta område ställa krav på ökad användning av FSC-cerifierade material, säger Peter Andsager.

– När en återförsäljare som Jysk sätter ambitiösa hållbarhetsmål skapas ringar på vattnet. Det är inte bara en fråga om att ställa krav på underleverantörer och partners, utan även en stark signal till övriga branschen, som förhoppningsvis leder till att höja ribban för hållbarhet. Det är precis den här typen av ambitioner som krävs för att vi tillsammans ska kunna sätta stopp för ohållbart användande av världens skogar, säger Søren Grue, chef på FSC Danmark.

FSC-certifiering innebär bland annat att fler träd inte får fällas än vad skogen naturligt kan återskapas. FSC innebär också strikta regler mot användande av bekämpningsmedel och kemikalier för att skydda vattenmiljön, liksom att ta hänsyn till övrig flora och fauna.
FSC-certifieringen försäkrar också att de som arbetar med skogsbruk har godtagbara arbetsförhållanden, rättvisa löner och utbildas inom säkerhet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078