23948sdkhjf

Uppfinningen som kan vinna en kvarts miljon

En byggregel av papper som kan revolutionera byggbranschen är en av finalisterna i bioekonomi-tävling.

I mars utlyste Paper Province, ett företagskluster inom bioekonomi, en internationell tävling med fokus på idéer som stärker och utvecklar den skogsbaserade bioekonomin. Efter 50 imponerande bidrag har juryn nu valt ut sex finalister som den 24 september har chans att vinna 25 000 euro. Nu presenteras finalisterna i tur och ordning och först ut är Wood tube, som har tagit fram en stark och lätt pappersregel, billigare och med 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än de plåtreglar som ofta används när man bygger innerväggar. Regeln förbättrar snickarnas arbetsmiljö, sparar pengar åt byggfirmorna och minskar på byggindustrins koldioxidutsläpp.

– Vi är väldigt glada över att få chansen och är riktigt laddade inför tävlingen. För oss känns det som en extra kul tävling då den är riktad mot bioekonomi och skogen som är själva grundidén i vår produkt, säger Tobias Söderbom Olsson, projektledare på Wood tube.

– Om vi vinner kommer vi att utöka våra marknadsinsatser så att vi kan ta oss fortare ut på marknaden, för det är då vi börjar göra skillnad på riktigt.

Fakta om tävlingen/
Paper Province utlyser tävlingen tillsammans med Gunnar Sundblads Forskningsfond, Stora Enso och Sveaskog. Vinnaren får 25 000 euro för att utveckla sin idé samt en möjlig plats i inkubatorn Sting Bioeconomy. Andra till femte plats belönas med 2 500 euro var.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109