23948sdkhjf

Ny undersökning: trä inomhus ger lugn och ro

I Sverige anser fler än nio av tio att trä i möbler och interiör är trivsamt och fler än åtta av tio tycker att det ger ett lugnande intryck. Det visar en undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av branschorganisationen Svenskt trä.

– Trä gör miljön mer naturlig. Människan har levt länge i naturen och är inställd på att både tycka om den och tolka den, säger Anders Q Nyrud, professor vid Norges miljö. och biotekniska universitet.

I inomhusmiljöer med synligt trä ökar lugnet och trivseln, enligt de tillfrågade. Och forskning bekräftar att trivsel och lugn tenderar att öka i träiga inomhusmiljöer.

Studier visar att vi upplever ett större välbefinnande och mindre smärta när vi vistas i naturen. Vi blir mindre stressade och får lägre blodtryck. Det finns nu studier som tyder på att detta kan gälla också för trä inomhus.

– Att vi anser oss lugnare och tryggare i miljöer med synligt trä är inte bara en känsla. Trä har bevisat positiv inverkan på inomhusklimatet och reglerar temperatur, fukt och ljus på ett välgörande sätt. Vi vill gärna se finansiering för att utöka forskningen kring området trä, hälsa och välbefinnande. Det är forskning för framtiden, säger Björn Nordin, chef för interiör och design på Svenskt Trä.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109