23948sdkhjf

Klimatsmarta material ger lägre hyra

Om materialen håller längre kan avskrivningstiden bli längre.

Antti Kurvinen från Tammerfors universitet i Finland har studerat allmännyttan Viskaforshems 18 passivhusvillor i trä som uppfördes 2010,och kommit fram till att trähus kan ge lägre hyror än traditionella hus. Viskaforshem byggde villorna med kvalitet och hållbarhet och kunde ändå pressa hyresnivån; hyran låg vid färdigställandet en tredjedel lägre än vad den blivit om man tillämpat en konventionell kalkylmodell. Modellen kallas Viskaforsmodellen.

Konsten för att förena kvalitet med lägre hyror är att hållbarhet beaktas i kalkylen, menar Antti Kurvinen. 

Används exempelvis ett material som beräknas hålla i hundra år kan kostnaden fördelas över en längre tidperiod än den standardiserade avskrivningstiden på 50 år. Högre kvalitet i materialvalen kan också sänka underhållskostnaderna. Därutöver väcker en bra produkt med hög kvalitet mer intresse på marknaden. Tas det med vid beräkning av kalkylen kan företaget erbjuda lägre hyra och ändå generera ett positivt kassaflöde över tid, menar Antti Kurvinen.

–  Vi satsade på att bygga passivhus i trä för att få ner kostnader för drift- och underhåll. Vår livscykel på 100 år ger också att avkastningskravet kan hållas på en lägre nivå och det tillsammans skapade de 18 villorna, säger Mikael Bengtsson, vd på allmännyttiga Viskaforshem.


Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078