23948sdkhjf

Kompetensbehov kartlagt

Träindustrin i stor undersökning

Svenskt Trätekniskt Forum, STTF, har kartlagt sågverksindustrins nuvarande kompetensnivå och behovet att kompetens inför framtiden. Undersökningen har delfinansierats via Tillväxtverket och sammanlagt har 36 företag medverkat i undersökningen.

Berörd personal har fått möjlighet att beskriva sin utbildningsbakgrund samt vilka ämnesområden som man vill utvecklas sig inom mot bakgrund av sin anställning. Sammantaget har utredningen omfattat 3 168 personer.

– Det stora antalet svar bör innebära att vi får en tydlig bild över den befintliga utbildningsnivån och vilket behov av kompetens som finns inför framtiden, säger projektledaren Tomas Ivarsson. Resultatet av kartläggningen kommer att presenteras inom kom kort, men redan nu är det är uppenbart att företagen måste ta ett större ansvar för att utbilda sin personal. I allt för stor utsträckning saknas en målsättning för kompetensutveckling och en mycket liten del av företagets personalkostnader kan hänföras till utbildningskontot. Vad som också är frapperande är att antalet kompetensgivare är högst begränsade.

Tomas Ivarsson påpekar att sågverksindustrin konkurrerar med ändra näringar beträffande personal.

Det är en utmaning i sig.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094