23948sdkhjf

Vattenfall vill bygga vindkraftsparker i trä

Vattenfall och Modvion ingår ett nytt samarbete om att använda vindkraftstorn i trä, vilket kan sänka koldioxidutsläppen vid tillverkningen av vindkraftverket med minst 25 procent. Vattenfall ska nu utvärdera Modvions trätorn för att kunna använda dem i kommande vindkraftsparker.

– Vi vill driva på utvecklingen mot än lägre påverkan. Vi ser att trä kan bli en del av lösningarna gentemot minskade koldioxidavtryck, som kan samspela med arbetet vi redan gör med till exempel fossilfritt stål, säger Daniel Gustafsson, chef för Vattenfalls utveckling av landbaserad vindkraft i Sverige.

Genom att bygga tornen i trä kan koldioxidutsläppen från tillverkningen minskas radikalt samtidigt som den koldioxid som tagits upp av träden när de har vuxit lagras i trätornen. 

Omkring en fjärdedel av klimatpåverkan när ett vindkraftverk tillverkas kommer från tornet, som vanligen tillverkas i stål och ibland betong. Stål kommer att användas i många delar av vindkraftverken även framöver, men trätorn kan bli ett viktigt komplement.

– Vattenfall har stor erfarenhet av att bygga vindkraft och genom att arbeta tillsammans kan vi påskynda utvecklingen av nästa generations vindkraftsparker. Med torn byggda i trä kan vindkraften bli helt klimatneutral, säger Otto Lundman, vd på Modvion.

– Vi ser stora vinster med att bygga vindkraftstorn i trä, både för klimatet och för att sänka kostnaderna för ny förnybar elproduktion. Vi är fast beslutna att göra det möjligt att leva ett fossilfritt liv inom en generation och detta kan vara ett viktigt steg på vägen dit, säger Daniel Gustafsson.

 Fakta vindkraftstorn i trä

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.065