23948sdkhjf

Världens första klimatneutrala butik (i KL-trä från Martinsons)

Lidl har byggt och invigt en butik i Visby som har nettonollutsläpp av koldioxid under hela byggnadens livslängd. Byggnaden är världens första i sitt slag och Sweco har ansvarat för projekteringen av stommen. Butiken är ett pilotprojekt för Sweden green building councils certifiering Nollco2.

Certifieringen Nollco2 är framtagen för att reducera utsläpp av växthusgaser i byggnader, och för att bidra till en klimatneutral samhällsbyggnadssektor. Lidl-butiken i Visby är världens första byggnad som får certifieringen.

Swecos konstruktörer har projekterat stommen där byggnaden är i limträ med inner- och ytterväggar av KL-trä från Martinsons. Taket är tillverkat av prefabricerade träelement. Att det blev just trä beror på att det är förnybart, ekologiskt och kräver en relativt liten mängd energi i tillverkningsprocessen.

– Utgångspunkten har varit att göra en konstruktion som effektivt använder material och samtidigt tillåter effektiva transporter. Att anpassa konstruktioner och byggnaden med denna helhetssyn som utgångspunkt har spelat en avgörande roll i att begränsa projektets utsläpp av koldioxid, säger Federico Pinna, uppdragsledare på Sweco

Uppdraget har Sweco har genomfört tillsammans med Link arkitektur.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109