23948sdkhjf

Konstverk i trä ger spännande möten

2016 tog en grupp nyanlända arkitekter och ingenjörer initiativet till ett samarbete med Statens konstråd. Idén var att stärka Portalen, en lokal mötesplats i Hageby i Norrköping. Genom att gemensamt rita och bygga en paviljong skulle de skapa en plats där människor från olika delar av Norrköping kunde mötas. 
Det spanska arkitekturkollektivet Map 13 Barcelona, med erfarenhet av kollektiva byggprocesser, engagerades och efter en byggworkshop var projektet igång.

Nu, fyra år senare, är mötesplatsen Paviljong färdig. Taket är konstruerat av träribbor som böjts med hjälp av fukt – en för Sverige innovativ teknisk lösning utformad av Map 13 Barcelona och Dala Massivträ. Om dagen reflekterar byggnaden dagsljus och himmel. Om natten lyser den som en lykta i mörkret.  
– Paviljong berör två angelägna frågor. Dels hur gräsrotsinitierade byggprojekt kan göras möjliga, dels hur asylsökande arkitekters engagemang kan ges konkret inflytande över ett offentligt rum. Den visar också upp ett fantastiskt hantverk och träets inneboende potential – en potential som sällan utnyttjas i dagens byggindustri. Står man under Paviljong ser hela taket ut att röra sig, som ett böljande tyg, säger Joanna Zawieja, arkitekt och ansvarig för konst i stadsutveckling på Statens konstråd. 

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078