23948sdkhjf

Rekordefterfrågan på limträ

Svenskt trä: "Framtiden för träbyggandet är ljus."

Ny statistik från Svenskt trä visar att försäljningen av limträ gått upp med fyra procent i september 2020 jämfört med samma period förra året. Lagerbalken står i dag för 47 procent av försäljningen av limträ och är den produkt som ökat mest.

– Lagerbalken är utan tvekan den limträprodukt som säljer bäst just nu. Den är lättillgänglig och enkel att bygga med. I och med att många tillbringat mer tid hemma har fler fått upp ögonen för lagerbalken, säger Lars Källströmer, försäljningschef för byggprodukter på Martinsons.

– När det ska byggas stora projekt vänder man sig allt oftare till träindustrin. Ett bra arbete från träindustrin med att sprida kunskap om träbyggande börjar ge effekt. Det syns i försäljningen, inflikar Carl-Magnus Nordkvist, försäljningschef på Moelven. 

2020 innehåller hittills två försäljningsrekord, ett i juni och ett i september. Totalt på årets nio första månader har limträförsäljningen ökat med över två procent jämfört med 2019.

– Industrikunderna har haft ett tuffare år. Men nu efter semestern börjar man se ljuset och många av våra husfabrikskunder får nu in fler beställningar. Vi ser att man i husbyggnation nu vill ha stora öppningar med god isolering, då är limträ ett utmärkt val, menar Thomas Kling, produktspecialist på limträ inom Setra. 

– Framtiden för träbyggandet är ljus. Både stora och små byggentreprenörer samt hemmasnickare väljer trä och limträ. Det finns också stolthet i branschen när vi nu efter långvarigt arbete skördar resultatet, sammanfattar Johan Fröbel, chef för teknik och distribution på Svenskt trä.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078