23948sdkhjf

TMF. Mörka prognoser ljusnar

TMF rapporterar i siffror: ”Trots att läget i ekonomin fortfarande är allvarligt har de tidigare mörka prognoserna ljusnat något”

Konjunkturen för byggbranschen har under hösten stabiliserats, enligt TMF:s marknadsrapport.

Höstens konjunkturgenomgång pekar på en viss stabilisering av ekonomin efter vårens stora nedgång och oklara framtidsutsikter.

Trots att läget i den svenska och globala ekonomin fortfarande är allvarligt har de tidigare mörka prognoserna ljusnat något. Bostadsmarknaden har som helhet haft en positiv utveckling i form av att aktiviteten och priserna har ökat och antalet påbörjade bostäder har inte fallit nämnvärt.

Det totala bostadsbyggandet ökade med 6 procent under första halvåret 2020 jämfört med samma period 2019 enligt den senaste statistiken från SCB, visar TMF i siffror.

Samtidigt uppvisade branschgruppen dörrar och fönster en försiktig ökning av omsättningen med två respektive en procent, medan försäljningsökningen för trappor uppgick till 4 procent.

Möbelindustrin visade en inte oväntad svag utveckling; den totala exporten minskade under perioden med 4 procent, att jämföra med en ökning med 11 procent samma period 2019. Exporten av kontorsmöbler minskade under perioden med 12 procent. Förändringen kan med största sannolikhet förklaras med Covid 19-situationen.

- Sammantaget har våra branscher klarat krisen väl. Situationen ser nu ljusare ut även om det är för tidigt att blåsa faran över, säger David Johnsson, vd på TMF, och fortsätter: det ökande bostadsbyggandet är en positiv framtidssignal för samtliga våra branscher.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078