23948sdkhjf

Bollnäs bygger i trä

När Bollnäs försöker återskapa sitt sargade torg bygger man i trä.

Under 1960- och 70-talen gick de styrande hårt åt Bollnäs, vilket märks på arkitekturen. Av någon anledning har misshandeln fortsatt även efter det. Hör här hur sorgligt Brotorget har behandlats (texten lånad från Sveriges arkitekter):
"Torget låg i södra delen av Långgatan – dvs landsvägen mot Söderhamn. Här lät man, vid omstruktureringen av centrala Bollnäs, 1966 bygga det nya stadshuset. I planeringen ingick också att riva ett helt kvarter för att skapa ett nytt torg, Brotorget. 1979 beviljades rivning av samtliga hus i kvarteret. Planeringen började omgående för det nya torget som invigdes 1984. Torget var i bruk 1984-2007. 2008 såldes torget, byggnader flyttades, konstnärlig utsmyckning och träd togs bort. En exploatering skulle utföras, men av ekonomiska skäl blev den aldrig utförd. Torget återköptes av kommunen 2011. Striden om Brotorget har nu pågått i flera år. Det senaste beslutet är att kvarteret Bro åter ska bli ett fungerande stadstorg, i likhet med det torg som invigdes 1984."

Dreem arkitekter har fått uppdraget att utveckla kvarteret Brotorget Södra, och väljer att bland annat uppföra ett högt hus med takterrass. Fasadmaterialen består främst av natursten och trä i olika former. 

Förslaget ställs nu ut i Bollnäs och de kommande två veckorna visas visionen upp för allmänheten i en utställning i lokalen där MQ tidigare huserade.

Kan detta bli vändningen för det sorgligt eftersatta torget? 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.068