23948sdkhjf

Skellefteås stolthet Sara uppmärksammas i New York

Med sina 20 våningar blir Sara kulturhus i Skellefteå en av världens högsta träbyggnader. Nu visas den spektakulära byggnaden upp på utställningen Woodlife Sweden under arkitekturmånaden Archtober i New York.

De ansvariga arkitekterna bakom Sara kulturhus, Robert Schmitz och Oskar Norelius, kommer i New York att dela sin insikt i projektet samt diskutera fördelar och utmaningar med att jobba med trä.

– Det är en ära att få presentera detta unika projekt för världen under Archtober. Vi är fortfarande i en kunskapsinhämtningsfas, men vi ser att attityden har förändrats bara under den tid vi byggt Sara kulturhus. Det gäller att utveckla nya hållfasta produkter, minska osäkerheten och hitta normer och standarder som håller nere priserna, säger Robert Schmitz, White arkitekter.

Arkitekterna belyser potentialen med trä som materialval, men konstaterar också att mer kunskap krävs för att branschen i större utsträckning ska välja trä som byggnadsmaterial. 

– Det är projekt som detta, där innovation och kreativitet är av yttersta vikt, som driver på förändring och utveckling. Trä är rätt väg att gå för en mer hållbar framtid och förhoppningsvis får byggnader som Sara fler arkitekter och konstruktörer att inse att det går att använda trä även i större och mer komplexa projekt, säger Oskar Norelius på White arkitekter.

– När tävlingen om att rita byggnaden utlystes 2015 fanns det inga önskemål i programmet om att använda trä. Men vi såg tidigt möjligheterna med att rita ett höghus i trä och ville bryta ny mark. Råvaran fanns runt hörnet och Skellefteå kommun är en "trästad" som hade antagit en strategi kring träbyggande, säger Robert Schmitz.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063