23948sdkhjf

Viskafors växer med KL-trä från Södra

"KL-trä är okomplicerat".

I Viskafors står snart 13 hyresvillor på plats. Villorna byggs med stomme av korslimmat trä från Södra i Värö och fasaden kläs med cederspån, också levererade från Södra.
Gestaltningen bakom projektet har en central roll och redan i ett tidigt skede togs beslut om att materialet skulle vara trä rakt igenom, för naturnära prägel.  

– Spånfasaden i ceder har stora likheter med trädstammarna, vilket ger ett fint samspel mellan träden och husen, säger Andreas Svensson, arkitekt vid Brunnberg & Forshed.

– Tillverkning och leverans av stommarna i KL-trä för villorna har löpt på bra. Det är vår första leverans till ett bostadsområde likt detta, med ett flertal identiska villor. Stommen har levererats med 26 paneler per lastbil, vilket motsvarar en villa. Sammanfattningsvis har projektet både varit utmanande och lärorikt, säger Magnus Carlsson, logistiksamordnare för Södra Building Systems.

Montage av stommen på plats tar cirka fem till sex timmar. 

– Varje material har sina förutsättningar och begränsningar, men KL-trä som material är okomplicerat. Det ger flexibilitet och möjliggör enkla lösningar på plats, i form av nya hål och utsågningar. Det är formbart och skapar en härlig miljö att vistats i under montage för byggaren. I sin helhet är villorna relativt enkla hus, ritade med tanke att tillverkas som element. En särskilt intressant utmaning har varit att förstå och ta tillvara de olika träslagens styrkor och egenskaper, säger Andreas Svensson.

En särskild kvalitet i projektet är att det har mycket synligt trä, vilket betyder att panelerna i KL-trä inte kläs in inomhus utan att träet bevaras.

– Att låta träet vara framträdande var en tydlig ambition, för att skapa naturnära känsla även när man kliver in i villan. Forskning visar även att synligt trä har positiva effekter för oss människor. Det skapar lugn och håller oss friskare, samt är skonsammare mot miljön vilket förstås är bra för oss alla, säger Andreas Svensson.

Inflyttning blir vid årsskiftet. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.14