23948sdkhjf

Start för sågverksutbildning

Tio elever inleder i Fiskarheden

Nu har årets sågverksoperatörsutbildning i Fiskarheden startat. Det är tio elever från Malung-Sälen, Älvdalen och Torsby som går i år och de kommer att starta med 50 dagars teori vid Fiskarhedens sågverk. Teoridelen består av träteknik, timmerhantering, sågverksteknik, underhåll, organisation, produktivitet, kvalitet och produktionsekonomi.

Resterande del av utbildningen, cirka 60 dagar, kommer de att göra som praktik ute på olika sågverk i regionen.

– Vi har berett praktikplats för fem av eleverna hos oss på Fiskarheden, säger Johan Wedde, personalchef vid Fiskarheden. Genom att gå utbildningen ökar man sina chanser markant att få jobb hos oss. Över 20 procent av nuvarande kollektivanställda har kommit in den här vägen.

Det är sjunde året som sågverksutbildningen genomförs, tillsammans med Lärcentrum i Malung-Sälen. Den är unik i Dalarna genom möjligheten att studera som lärling på ett lokalt sågverk.

– Kompetensförsörjning är en av våra viktigaste frågor idag och när vi rustar för framtiden, säger Johan Wedde. Samverkan mellan arbetsliv och skola är en nyckel i kompetensförsörjningsfrågan, speciellt på landsbygden.

Sågverksoperatör är ett samlingsnamn på dem som sköter olika slags maskiner i ett sågverk. Fiskarheden ordnar med subventionerat boende under teoriveckorna för de som behöver. Efter utbildningen får man betyg i gymnasiekurserna och ett intyg för titeln sågverksoperatör.




Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078