23948sdkhjf

Beijer hjälper kunderna att välja trä

Efterfrågan på trä har ökat rejält.

För Beijer byggmaterial är en viktig uppgift att hjälpa kunderna att hitta rätt produkter och tjänster som bidrar till att minska klimatavtrycket.

– Det finns ett tydligt mål att hela byggbranschen ska bli klimatneutral och vårt största uppdrag är att hjälpa våra kunder framåt i frågan, säger Alexandra Rosenqvist, miljö- och hållbarhetschef på Beijer byggmaterial.

Som ett led i detta är Beijer en av medlemmarna i initiativet där byggsektorn i Malmö och Malmö stad lanserat Sveriges första lokala färdplan för en klimatneutral bygg- och anläggningssektor, LFM30.

– För oss är det viktigt att vara med i LFM30, det gör att vi tar ett samhällsansvar och bidrar till att driva branschen framåt i dessa frågor. Just detta initiativ är lokalt i Malmö, men det är aktuellt med klimatsmart byggande i övriga delar av landet också, kanske främst i storstadsregionerna där det byggs mycket, säger Alexandra Rosenqvist.

Vårt största uppdrag är att hjälpa vår kund att göra hållbara materialval på ett enkelt sätt. Här är digitaliseringen enormt viktig, i Beijers e-handel kan kunderna enkelt filtrera på produkter efter viktiga miljömärkningar. Vi har redan idag en del kunder som vill köpa byggmaterial med låg klimatpåverkan och verifierade klimatdata. Efterfrågan kommer att öka väsentligt framöver, liksom på återbrukade produkter. Där har vi till exempel nyligen inlett ett samarbete för att kunna erbjuda återbrukat tegel, säger Alexandra Rosenqvist.

Beijer har gjort flera förbättringar under det senaste året inom frakter och logistiklösningar. I juli 2020 infördes fossilfria bränslen på alla kontrakterade leveransbilar i Stockholmsområdet, vilket minskar koldioxidutsläppen med över 80 procent jämfört med de tidigare leveranserna i regionen. 

– Självklart är det viktigt för oss som den största aktören bland byggmaterialhandlare i Stockholmsområdet att hantera våra leveranser på ett mer hållbart sätt. Det här hjälper också våra kunder i deras miljöarbete och tillsammans kommer vi nu närmare en mer klimatsmart byggbransch, säger Henrik Ehrengren, logistikdirektör på Beijer byggmaterial.

Under hösten 2020 lanserade Beijer ett digitalt logistiksystem som möjliggör effektivare transportplanering, vilket i slutändan leder till mindre miljöpåverkan i form av körda mil och ökade samleveranser.

Trä är en viktig resurs i omställningen att bygga mer hållbart. Trä är det enda byggmaterialet som används i större skala som har förmågan att lagra koldioxid som bundits av det växande trädet. Genom att öka andelen trä i byggandet kan användningen av annat byggmaterial som inte kommer från förnybar råvara minskas, och utsläppen blir mindre.

Hos Beijer har efterfrågan på trä ökat, framför allt från rikskunder och entreprenörer för större och miljöcertifierade projekt, såväl privata som offentliga. I allt fler upphandlingar är det ett absolut krav att virket är certifierat. Alla Beijers byggvaruhus är sedan 2013 certifierade. Det innebär att kunderna kan gå in i vilket byggvaruhus som helst i hela landet och vara säker på att allt virke följer standardkraven för ett hållbart skogsbruk.

– Beijer har under lång tid arbetat med en ambitiös träpolicy där inköpsavdelningen fokuserat på att handla virke som håller hög nivå. Trä är en viktig produktgrupp, en av de allra viktigaste och därför är det otroligt viktigt att vi är noggranna med att alla inköp är hållbara, säger Alexandra Rosenqvist.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062