23948sdkhjf

Flerbostadshus med trästomme allt mer populärt

Andelen nybyggda lägenheter i flerbostadshus med stomme av trä har ökat med 48 procent under 2019 jämfört med 2018. Det visar ny statistik från SCB. TMF:s bostadsexpert Gustaf Edgren menar att öningen beror på ökad medvetenhet kring hållbarhet och att den industriella tillverkningen inneburit ett helt avgörande steg i rätt riktning.

– Trästommar i flerbostadshus har tydligt ökat sin andel under de senaste årens motvind för nyproduktion, och det är glädjande att vi nu visar så starka siffror, säger Gustaf Edgren, branschutveckling trähus på TMF.

– Medvetenheten om det hållbara byggandet har också ökat stadigt senaste åren – inte minst eftersom byggindustrin står för cirka 20 procent av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Ett helt avgörande steg i rätt riktning är taget av den industriella tillverkningen som använder trä som huvudsaklig råvara. De investeringar som gjorts de senaste fem åren är betydande och det är tack vare dem som vi nu ser den kraftiga ökningen av flerbostadshus i trä. Nu finns den inhemska produktionskapaciteten.

Med den nästan 50-procentiga ökningen byggdes drygt 4 000 (4 034) lägenheter med stomme av trä under 2019, att jämföra med 2 719 stycken under 2018.

Gustaf Edgren vill nu – utöver rätt produktionsmetod – se ännu fler initiativ för att fortsatt främja den hållbara utvecklingen. Det gäller t ex rätt material och rätt typ av bebyggelse.

– För att vår industri ska kunna bidra till betydligt fler bostäder måste vi öka kunskaperna kring träbyggande, begränsa hinder som kommunala särkrav, samt bättre nyttja resurserna både i den hållbara svenska skogen och hos trähusindustrin. Det gäller naturligtvis inte bara flerbostadshus utan även trähus i allmänhet och småhus i synnerhet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063