23948sdkhjf

Inflyttning i trähusen på kajen

Projektet Kilströmskaj i Karlskrona lyfter fram storskaligt byggande av flerbostadshus i trä och nu är det dags för inflyttning i de 44 bostadsrätterna. Detta är Södras första större bostadsprojekt med flervåningshus där husstommen består av byggelement i korslimmat trä.

– Det som är allra mest spännande med Södra är att man inte ser korslimmat trä som en råvara för en stomme utan ser det som ett byggsystem. Det är den kombinerade produktens koldioxidutsläpp som är det väsentliga, inte bara stommens. Södra går i frontlinjen för ett modernt tänkande kring hur man får ner koldioxiden i byggprocessen, säger Gert Wingårdh, vd Wingårdhs Arkitektkontor.

Drivkraften bakom tillväxten och konkurrenskraften för korslimmat trä är minskat koldioxidutsläpp. Dessutom får man ökad prefabriceringsgrad och därmed högre effektivitet på byggarbetsplatsen.
Bostäderna är fördelade på tre byggnader, grupperade kring en gemensam gård som öppnar sig mot skärgården. Sexvåningshuset levererades i 17 transporter från Södra. De tre husen monterades upp under nio veckor invid kajen i Karlskrona.

Torsten Kai Larsson från SBU har byggt ett flertal trähus, men aldrig förut med byggelement i trä. Han konstaterar att när man väl kommit i kontakt med trä, tar det emot att bygga med något annat byggmaterial.

– Jag är helt fascinerad av byggelementens precision som jag anser möjliggör nya produktionsmetoder. Det går att prefabricera mer i industrin, vilket ger ett modernt och industriellt byggande. I övrigt har träets egenskaper medfört att vi har uppnått så låg energiförbrukning att projektet har erhållit grön finansiering och de ljudtester vi har utfört stämmer överens med den goda ljudklass som vi projekterat.  

Martina Harvey, försäljningschef på Södra Building Systems, är stolt och glad att Kilströmskaj står klart.

– Det är så kul att äntligen se det färdiga resultatet av vårt första större bostadsprojekt. Vi har fått förfrågningar från flera Karlskrona-baserade företag om korslimmat trä och märker att detta projekt har gett ringar på vattnet. Många är nyfikna på den nya byggtekniken med byggelement i trä. Kilströmskaj blir ett viktigt referensbygge för oss i vårt fortsatta arbete och det är glädjande att vår samarbetspartner SBU Framtid är nöjda med vår insats. Nu hoppas vi även att alla bostadsrättsägare kommer att njuta av sitt fantastiska boende.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.156