23948sdkhjf

Hunton överklagar domen

I oktober fälldes Hunton av Stockholms tingsrätt för tilllåten marknadsföring, efter att mineralullsbranschen hade dragit dem inför rätta.

Nu överklagar Hunton domen. 

– Träet har en unik förmåga att ta upp koldioxid och binda kol under hela sin livslängd. Vi anser att tingsrätten inte har tagit hänsyn till detta och därför överklagar vi, säger vd Arne Jebsen på Hunton Fiber.

Det norska företaget Hunton fiber, som producerar träfiberisolering från norsk gran, dömdes i oktober för brott mot marknadsföringslagen i Patent- och marknadsdomstolen. I domen framgår bland annat att domstolen anser att minskningen av koldioxidutsläpp från träfiberisolering är för liten för att det ska vara relevant för Hunton att använda detta i marknadsföringssammanhang. Men Hunton håller alltså inte med. 

– Träfiberisolering är unik eftersom den lagrar mer kol under produktens livscykel än den mängd koldioxid som släpps ut under produktionen. Om man tar hänsyn till den lagring som sker under livscykeln när man analyserar isoleringens klimatpåverkan, får man därför en positiv koldioxideffekt och på detta sätt blir aktiv användning av skogsresurser en del av klimatlösningen, säger Arne Jebsen.

Han anser att det är en paradox att Patent- och marknadsdomstolen i domen inte har bedömt träets förmåga att lagra kol under hela dess livstid, vilket är en erkänd och dokumenterad metod.

– För att begränsa den globala uppvärmningen i linje med Parisavtalet måste koldioxidutsläppen minskas ned mot noll. Om du lyckas öka andelen träprodukter i allmänhet kommer mer kol att lagras, vilket hjälper till att nå utsläppsmålen, säger Jebsen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.068