23948sdkhjf

Estniska Harmet bygger snabbt med stor LVL

Estniska Harmet är en av norra Europas största tillverkare och leverantör av husmoduler och arbetsplatsbyggnader i trä. När man gör arbetsplatsbodar åt Cramo och moduler åt Boklok gör man det med LVL i form av Metsä Woods Kerto LVL-produkter.

Harmet grundandes 1992 och har ungefär 800 anställda i fabriker i Estland och Finland. Deras exportandel ligger på mer än 90 procent och går huvudsakligen till de skandinaviska länderna där Cramo och svenska BokKlok är de största kunderna. Harmets nyaste och modernaste fabrik i Kumna i Estland producerar mer än 3 600 moduler per år, vilket motsvarar ungefär 130 000 kvadratmeter bostadsyta.

– Längre spännvidder med stabila dimensioner och möjligheten att bygga lättare och mer flexibla konstruktioner är avgörande fördelar sett utifrån ett tillverkningsperspektiv, säger Ivari Hiiemäe, Pre-Production Manager på Harmet.

Harmet använder Metsä Woods Kerto LVL-produkter i många delar av de trämoduler och element de tillverkar, t.ex. i golv, bärande väggar och mellanväggar.

– Vi har mycket goda och täta relationer med Metsä Wood och det är också till stor hjälp för oss att Metsä Wood skräddarsyr vissa produkter åt oss, till exempel producerar de stora dimensioner i de längder vi önskar före leverans, säger Ivari Hiiemäe.

Harmet är bland annat en av Bokloks leverantörer av prefabricerade moduler, som levereras komplett med dörrar och fönster, el, VVS och färdigmonterade badrum och kök.

– Byggandet flyttar allt mer bort från byggarbetsplatsen och över till prefabricerad tillverkning. Industriellt tillverkade produkter bidrar till ökad kvalitet och effektivitet. Byggtiden på byggarbetsplatsen kortas och mängden fel minskar, säger Henrik Davidsson, chef för Produkt och Supply Chain på Boklok

 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093