23948sdkhjf

Skånskt bolag miljardsatsar – uppför världens största golvfabrik

Skånska golvföretaget Bjelins ägarbolag, Pervanovo Invest, investerar drygt två miljarder kronor i en ny trägolvsfabrik.

Den nya hypermoderna fabriken Ogulin 2, blir enligt golvföretaget världens största när den är helt klar 2027. Produktionen väntas dock komma igång redan 2023. 

Ogulin 2 byggs i anknytning till parkettgolvsfabriken Ogulin 1 i staden Ogulin, Kroatien.

Woodura är en golvteknologi som utvecklats av Välinge Innovation och efterfrågan på Bjelins härdade trägolv växer ständigt.

Golvfabriken i skånska Viken som togs i bruk för bara två år sedan kommer nå maxkapacitet redan år 2023.

Den nya fabrikens produktionsvolym ökar stegvis till en produktionskapacitet som överstiger 20 miljoner kvadratmeter golv per år. Den totala årliga sammanlagda volymen för golvproduktion i Viken och Ogulin 2 uppgår då till 30 miljoner kvadratmeter.

För att matcha investeringarna ska försäljningsorganisationen och marknadsföringen i Europa, USA och Asien, stärkas globalt.

- Jag är väldigt nöjd med att vi efter tio år av hårt fokus och stora utvecklingskostnader är redo att skala upp den träpulverbaserade produktionen och introducera nästa generations trägolv - det härdade träet, som är både kostnadseffektivt och miljövänligt att producera,  säger Darko Pervan, CEO, Pervanovo Invest AB

- Vi hoppas att framgångarna för vårt systerföretag och vår främsta samarbetspartner Bjelin, som marknadsför och säljer golven, ska uppmuntra fler att teckna licens för den här innovativa teknologin, säger Niclas Håkansson, CEO, Välinge Innovation.

Välinge grundades 1993 och var banbrytande i konceptet limfria klickgolv och förändrade sättet man installerar och använder golv, en världspatenterad teknik. Välinge har 250 anställda, 3200 patent och en global licensbas med 250 företag.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063