23948sdkhjf

Archus ritar Uppsalas första massivträskola

Archus får uppdraget att rita nya Kvarngärdesskolan i centrala Uppsala.

I ett samverkansprojekt med Skolfastigheter i Uppsala och Byggdialog ska en ny modern skola i massivträ för totalt 990 elever uppföras.

Kvarngärdesskolan i centrala Uppsala byggdes på 1960-talet och byggnaderna är slitna. Därför river Uppsala kommun den befintliga skolan och ersätter med två nya skolbyggnader samt en idrottshall.

För att bemöta kommunens miljöpolicy för minskad klimatpåverkan kommer skolan att byggas i massivträ och enligt Miljöbyggnad Silver. 

Archus mål är att skapa en inkluderande skolmiljö med plats för såväl undervisning som lek, vila och idrott. Olika typer av rum ska bemöta varje elevs individuella behov.

Den ena av de två byggnaderna blir en F-6 skola och ska rymma 630 elever. Den andra byggnaden blir för årskurserna 7–9, ska rymma 360 elever. Sammanlagt 440 fler platser. Brist på centrala grundskoleplatser gör den nya Kvarngärdesskolan till ett välkommet tillskott.

–  Nya Kvarngärdesskolan blir troligen Uppsalas mest moderna och mest klimatneutrala skola, tack vare konstruktionen i massivträ och att vi satsat på att bygga utifrån de krav som finns för Miljöbyggnad Silver, säger Anna Kovacs, ansvarig arkitekt på Archus..

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.064