23948sdkhjf

XL-Bygg certifierar för spårbarhet

Allt fler kunder efterfrågar trävaror från ett ansvarsfullt skogsbruk. Därför certifierar sig merparten av XL-Byggs anläggningar enligt PEFC och FSC.

Syftet med certifieringen är att kunna säkerställa att XL-Byggs anläggningar kan sälja virke eller träprodukter som kommer från hållbart brukade skogar. Det ställer krav på att de skogsråvaror som används i certifierade träprodukter ska kunna spåras tillbaka till den hållbart brukade skogen. Det ställer också krav på det certifierade företagets ledningssystem och arbetsvillkor.

Ambitionen är att 75 procent av XL-Byggs alla 80 anläggningar ska vara certifierade under 2021.

– Vi märker att efterfrågan ökar och det är viktigt för oss att ge medlemmarna förutsättningar att kunna sälja produkter med spårbarhetscertifierad träråvara, säger Mattias Robinson, Hållbarhetschef Mestergruppen Sverige AB.

XL-Bygg ingår i bygghandelskoncernen Mestergruppen och de har under de senaste åren sett en ökning av efterfrågan på spårbarhetcertifierade träprodukter. Därför har Mestergruppen som äger bygghandelskedjan XL-Bygg valt att göra ett multisite certifikat, där den centrala organisationen äger certifikatet och följer upp att systemet fungerar på varje anläggning, istället för att varje anläggning certifierar sig själva. Som medlemsföretag kan anläggningarna ansluta sig till certifikaten och får utbildning och ledningssystem från Mestergruppen.

– Sex anläggningar är redan certifierade sedan tidigare och 28 anläggningar blev klara under februari, vi har som ambition att ansluta lika många till under året, säger Mattias Robinson, Hållbarhetschef Mestergruppen Sverige AB

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079