23948sdkhjf

Klimatsmart grundläggning i trä

Båstadföretaget Klara Byggsystem lanserar ​en ny typ av grundläggning. Det handlar om en cementfri, prefabricerad platta på mark som man menar effektiviserar och förenklar byggandet. Grundläggningelementens bärande delar är uppbyggda av korslimmat trä som i kombination med isolerande och fuktbrytande skikt skapar en rationell och klimatsmart grundläggningsmetod. Den tekniska lösningen är patentsökt.

– Vår produkt minskar klimatpåverkan från grundläggningen med 50 procent, säger Lars Guttorp, CMO och Hållbarhetsansvarig.

Den nya produkter innebär att ytterligare steg i byggandet kan göras industriellt. Genom att flytta tillverkning till väderskyddad fabriksmiljö, utnyttja skalfördelar och upprepning kapas kostnader samtidigt som kvaliteten höjs.

– Då plattorna produceras maskinellt får vi en precision om två millimeter för håltagningar och genomföringar, säger Erik Goverde, vd för Klara Byggsystem. Vi fräser in anvisningar för innerväggar och förlägger så mycket installationer som möjligt i plattan. Det blir som att få ut arkitektritningen i skala 1:1, innerväggar och anslutande installationer behöver inte mätas ut utan är markerade i skivan. Fall i badrum är också utfrästa från leverans.

Precisionsgrunden​ levereras i färdiga element om upp till 3 x 12 meter och grundelementen är enligt Klara Byggsystem täta mot markfukt och radon. Anslutningar som avlopp ansluts i elementets kortsida vilket innebär att markarbetet underlättas. Plattan monteras på en avjämnad bädd utan uppstick.

Precisionsgrunden​ monteras på en halvdag och levereras färdiguttorkad, vilket innebär en bra möjlighet att spara tid på byggplatsen. Belastningsmässigt är plattan lämplig för byggnader upp till 3 våningar och en teknisk lösning för högre belastningar är på väg.

Klara Byggsystem förbereder sig för att kunna leverera stora volymer och kan redan vid lansering leverera produkten i hela Sverige. Kombinationen av minskad klimatpåverkan, ökad precision, förkortad byggtid och sänkt totalkostnad gör att det välkomna teknikskifte som ​Precisionsgrunden​ innebär kan ske snabbt. ​Enbart den svenska marknaden för produkten uppgår till mellan 5-10 miljarder kronor och en Klara Byggsystem har även påbörjat en satsning på export.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109