23948sdkhjf

Nya byggkrav i Danmark

I fredags, den 5 mars, ​​slöt en bred majoritet i Folketinget ett avtal som höjer kraven på hur stor klimatpåverkan av nya byggnader kan få vara. Det berättar vår danska systersajt Wood Supply DK.

Avtalet innehåller en färdplan för hur parterna stegvis vill höja klimatkraven från 2023 till 2029. Inledningsvis kommer alla byggnationer att kräva en analys av byggnadens klimatpåverkan under dess livstid. För byggnader över 1000 kvadratmeter kommer det att finnas ett tak för hur mycket koldioxid byggnaden - sett över hela dess livslängd - får släppa ut. Max är motsvarande 12 kilo koldioxid per kvadratmeter och år. Det finns också en klass där taket är ännu lägre.

I slutet av 2023 ska parterna träffas igen och komma överens om var taket kommer att vara från 2025. Då täcks all nybyggnation av kraven. I avtalstexten nämns ett tak som motsvarar 10,5 kilo CO2 per kvadratmeter per år. I så fall skulle det innebära att en tredjedel av all nybyggnad idag inte skulle leva upp till kraven.

År 2025 och 2027 kommer nya krav att ställas för kommande period. Avtalstexten visar att om kravet från 2029 motsvarar 7,5 kilo koldioxid per kvadratmeter per år, så kommer nio av tio nya byggnader att vara mer klimatvänliga än idag.

Branschföreningen Danske Byggecentre är nöjd med att ha fått en plan för nästa års klimatkrav för nya byggnader.

– Vi har ny lagstiftning som ger oss goda möjligheter att göra byggbranschen mer hållbar, säger direktör Palle Thomsen i en skriftlig kommentar. Och nu måste vi börja lyfta den smarta, gröna övergången. Jag ser fram emot det.

Färdplanen för klimatkraven för nya byggnader har överenskommits mellan regeringen och alla riksdagspartier i Danmark utom Liberal Alliance och Nye Borgerlige.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125