23948sdkhjf

Högland investerar i torkar från Valutec

Höglands Såg & Hyvleri investerar i två kanaltorkar från Valutec till sitt sågverk i Anundsjö. Efter montaget av de nya virkestorkarna i augusti kommer företagets torkkapacitet att uppgå till 375 000 kubikmeter årligen.

– När sågen löper kontinuerligt har vi upplevt att virkestorkarna blivit en produktionsbegränsande faktor. Så investeringen gör vi främst för att få bättre flyt i produktionen, men även för att få en förbättrad kvalitet på slutprodukten, säger David Markusson vd på Höglands Såg och Hyvleri.

Höglands Såg och Hyvleri är familjeägt och består av sågverken Höglandssågen och Anundsjösågen samt justerverket i Domsjö. Vid sågverken sågas både gran och tall, huvudsakligen till konstruktionsvirke som främst säljs till Sverige och Storbritannien. Tillsammans tillverkar sågverken cirka 320 000 kubikmeter trävaror årligen.  

– Valutec har ett långt samarbete med Höglands och har levererat anläggningar till både Anundsjö och Höglands tidigare. Det känns hedrande att vi får leverera de nya torkarna till Anundsjösågen. Det är ett fint kvitto på vårt samarbete och vi ser fram emot att starta projektet, säger Jon Lindberg, försäljningschef Valutec.

Så sent som 2015 investerade man i två liknande torkanläggningar från Valutec till Anundsjösågen vilket underlättade när man skulle välja leverantör den här gången.

Virkestorkarna som Anundsjösågen investerar i är kanaltorkar av typen FB, som byggs i rostfritt stål, och har en årskapacitet på cirka 50 000 kubikmeter per tork. De utrustas med tryckramar, för minimal deformation av de övre virkeslagren, och Valutecs system för värmeåtervinning. I leveransen ingår också styrsystemet Valmatics 4.0.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.594