23948sdkhjf

Framtidssäkrad såg räddar spånskivetillverkning

I jämtländska Lit finns en av Sveriges få kvarvarande spånskivefabriker. Den har just framtidssäkrat produktionen genom en omfattande uppgradering av fabrikens kanske viktigaste maskin.

Lit är ett litet samhälle vid Indalsälven, ett par mil från Östersund. Här bor drygt 1 000 personer med Byggelits spånskivefabrik med cirka 60 anställda som en av de stora privata arbetsgivarna.

Besökare vid fabriken möts bland annat av högar av spån och flis, material som används vid produktion av cirka 40 000 ton spånskivor under ett normalår.

Trots Sveriges stora skogsarealer är tillverkningen av spånskivor högst begränsad. Importvolymerna är stora och Byggelits anläggning är en av de få fabriker som återstår i Sverige.

Företaget stod dock inför ett dilemma i och med att en av de viktigaste maskinerna i fabriken – kapsågen – behövde åtgärdas i samband med att sågens servodrift inte ville vara med längre.

Roger Enarsson, arbetsledare på Byggelit, har arbetat på fabriken i 34 år och förklarar tillverkningsprocessen.

Våra pressplattor håller 200 graders temperatur, och det händer ganska mycket när vi använder 16 stora hydraulkolvar för att pressa skivorna till rätt tjocklek. Det gör att det bara krävs några få minuter för att limmet ska börja härda, säger han.

Den såg som används i processen består av tolv separata sågvagnar som alla kan ställas in för att få specifika mått. Sågen har sedan början av 2000-talet drivits med hjälp av servomotorer, en Linuxdator och en pekskärm. När servodriften för en tid sedan tackade för sig kunde inte längre sågen ställas om, vilket begränsade produktionen till en sorts skivor.

Vad skulle hända om det gick sönder fler grejer? Då skulle vi verkligen stå där med stora problem. Så det var inte mycket att välja på. Jag ringde till Micke. Han har varit med och digitaliserat hela vår fabrik, så nog skulle han kunna lösa det här också, säger Roger Enarsson.

Mikael ”Micke” Hägglund är sektionschef för Industri på Norconsult i Sundsvall, och sedan länge Byggelits automationspartner.

Inledningsvis gjordes en detaljstudie av maskinen och dess dokumentation för att förstå hur den var uppbyggd. Därefter gjordes nya elritningar samtidigt som den nya maskinstyrningen programmerades och nya operatörsbilder ritades.

Medan Byggelits operatörer hade semester under tre veckor sattes systemet i drift, de första skivorna sågades och sågklingorna finjusterades.

Roger Enarsson är minst sagt nöjd med resultatet.

Alla produkter har olika specifikationer och tidigare har vi behövt ställa in varje såg manuellt. Nu har vi i stället förprogrammerade recept på varje produkt, vilket innebär att vi bara behöver trycka på en knapp för att få de specifikationer vi vill ha.

Operatörerna är jättenöjda, nu har de en lösning som ger bättre precision, bättre översikt och är lättare att ställa om. Äntligen har vi framtidssäkrat sågen, som är den kanske viktigaste maskinen vi har i hela fabriken, säger Roger Enarsson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109