23948sdkhjf

Flexibel träkonstruktion vann arkitekttävling

I tävlingen Urban Adaptation uppmanades arkitekter och studenter från hela världen att designa en innovativ, modulär träkonstruktion för en offentlig byggnad.

Eller ett byggsystem som enkelt kan anpassas till samhällets  förändrade behov.

Rahel Belatchew, chefsarkitekt och grundare av Belatchew Arkitekter i Sverige, satt i juryn och var med och utsåg vinnarna.

Det händer alltför ofta att byggnader är statiska och bara uppfyller det ändamål som de har konstruerats för, men när städerna växer eller samhällsbehoven förändras blir det ett problem. Ett exempel på detta är när vi under pandemin börjat arbeta hemifrån.

Resultaten av Urban Adaptation-tävlingen visar hur modulärt byggande med förädlade träprodukter som Kerto LVL möjliggör anpassningsbara, hållbara och kostnadseffektiva byggnader.

– Vi har fått se många intressanta bidrag från hela världen, vilket visar hur många olika användningsområden det finns för att bygga modulärt med trä, säger Rahel Belatchew, chefsarkitekt och grundare av Belatchew Arkitekter i Sverige.

Tävlingen, som anordnades av Metsä Group, Aalto-universitetet och det finska miljödepartementet, blev en stor framgång och fick in hela 154 tävlingsbidrag från 48 länder. Bland annat fyra bidrag från Sverige. Men det vinnande bidraget kom från vårt grannland Finland.

– Vi är väldigt glada över att intresset för tävlingen har varit så stort. Den är ett fantastiskt sätt att öka medvetenheten om effektivt och miljövänligt byggande med förädlade träprodukter, säger Jussi Björman, Director, Business Development, Construction på Metsä Wood.

- S M L XL är ett genomtänkt förslag som visar på flexibiliteten hos modulkonstruktioner i trä i relation till ett program som kan anpassas över tid. Det öppnar möjligheter till att skapa en ständigt föränderlig programmix, säger Rahel Belatchew.

Här är vinnarna:

- Första pris 15 000 euro: S M L XL, av Francesco Allaix och Julio Orduña, Finland
- Andra pris: 5 000 euro: Zerno, av Alexandra Chislavleva, Sergey Ogorodnikov och Xenia Yakimenko, Ryssland
- Hedersomnämnande: Modu-Rot, av Onur Karataş, Alp Fahri Ardıç och Muhammed Yasin Gülmez, Turkiet

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11