23948sdkhjf

Rätt timmerbevattning låter inte pengarna rinna bort

Så anpassas din bevattning efter rådande väderförhållanden.

Väderstyrd timmerbevattning har många fördelar. Den bibehåller råvarans kvalitet, är skonsam för miljön och är inte minst ekonomiskt fördelaktig. Med Kagons nya styrsystem ProLog 3.0 blir det dessutom enklare och bekvämare att både hantera och övervaka processen.

Vattnar man inte rätt kan stora summor pengar gå till spillo. Anna Bodare, säljare på Kagon för sågverk och träindustrin, anser att sågverken bör hantera sina timmerstockar som guldtackor – och vårda dem därefter.

– Det lagras en kostsam råvara på timmerplanen hos sågverken och virkets kvalitet är direkt beroende på hur man hanterar råvaran från början. Med så optimal bevattning som möjligt av timmerplanen kan man bevara dess värde.

Version tre av styrsystemet

1995 kom ProLog ut på marknaden för första gången. Nu lanseras version tre av styrsystemet som utvecklats i samarbete med sågverks- och massaindustrin och sköter timmerbevattningen helt utifrån rådande väderförhållanden.

Kagon

Grundades 1972 och har åtta anställda med kontor och lager i Falun.
Förutom bevattningssystem med klimat- och behovsstyrd bevattning av sågtimmer och massaved tillhandahåller företaget  bevattningsutrustning som pumpar, ledningar, kopplingar och spridare. Kagon projekterar, dimensionerar och levererar kompletta anläggningar. 

– Grunden är densamma som tidigare, men ProLog 3.0 har en helt ny webbaserad plattform. En väderstation plockar in data som via ett styrsystem sköter bevattningen på samma villkor som tidigare, utifrån vältans avdunstning och stockens förmåga att hålla vatten. Men den nya versionen är modernare, mer utvecklad och anpassad till dagens teknik, förklarar Anna Bodare. 

Det betyder att man kan övervaka och styra ProLog 3.0 från vilken dator, läsplatta eller smarttelefon som helst. Men det mesta sköts automatiskt.

Väderstationen mäter kontinuerligt temperatur, vindhastighet, lufttryck, luftfuktighet, vindriktning och solstålning. Styrsystemet styr pumpar, uppemot fyra stycken, och ventiler efter väderdatan och beräknad avdunstning, och anpassar bevattningen efter detta.  

Detaljerade händelserapporter

ProLog 3.0 levererar sedan detaljerade händelserapporter. Och skulle något gå fel, till exempel en pump som slutar fungera eller slang som brister, så slår den också larm om detta med ett meddelande till ansvariga operatörer. 

Väderstyrd bevattning

Väderstyrd bevattning handlar i grunden om att beräkna och kompensera avdunstning. År 1948 skapade den brittiske meterologen och forskaren Howard Penman ”Penmans formel” som beräknar hur avdunstningen sker för olika ytor. Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har i ett omfattande forskningsprojekt anpassat formeln, som ProLog 3.0 använder, för att kunna beräkna den nödvändiga bevattningen utifrån timmervältans dynamik och behov för återfuktning.

Genom att optimera bevattningen hanteras råvaran på bästa sätt. Rätt bevattning gör att stockarna inte torkar ut och förhindrar sprickbildning, skadeangrepp från insekter och blånader. ProLog 3.0 förhindrar också överbevattning.

– Vattnar man för mycket kan det uppstå permeabilitetsskador, bakterieangrepp som leder till överabsorption av färg och bets. Det gör att det kommer att bli svårt att stryka färg på den färdiga varan. Sist men inte minst leder övervattning också till väldiga urlakningar av ämnen i träet som i överkoncentration belastar naturen.

Minst negativa miljöeffekter

Naturvårdsverket anser också väderstyrd bevattning är den metod som ger minst negativa miljöeffekter. Vattenförbrukningen kan mer än halveras jämfört med timerstyrd bevattning och energiförbrukningen blir också betydligt lägre.

För sågverket ligger den stora vinsten i att råvaran behåller sin ursprungliga kvalitet. Man slipper kapa bort fel eller klassa ned sina sågade trävaror på grund defekter som till exempel blånad, sprickor eller skadedjursangrepp som är orsakade av felaktig hantering av timret.

– Det handlar om stora pengar, därför bör man ta hand om och skydda råvaran på bästa möjliga sätt genom rätt timmerbevattning. En väderstyrd anläggning tar verkligen hänsyn till det behovet, understryker Anna Bodare.­

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078