23948sdkhjf

Träbyggnad växer hos Paper Province

Kunskapen om hur man bygger stora trähus behöver fortfarande ökas på många håll. Elin Appel tar sig an detta som ny projektledare på Paper Province. – Trä är ett fantastiskt material och det finns mängder med fördelar, men kunskapen är inte tillräckligt stor.

Att bygga mer i trä är nödvändigt för att vi ska nå klimatmålen. Därför startade Paper Province projektet Indbygg som strävar efter att öka kompetensen hos offentliga och privata aktörer i Värmland och Dalarna när det handlar om att bygga stora byggnader med hjälp av skogens gröna guld. 

Elin Appel har själv stor erfarenhet från byggbranschen och har bland annat jobbat som arbetsledare och projektledare på olika byggföretag. Senast kommer hon från Noctor Bygg där hon ansvarade för kvalitet och miljö. I grunden är hon civilingenjör, utbildad inom arkitektur med inriktning husbyggnad på LTU, Luleå tekniska universitet. En stor del av utbildningen ägnade hon åt hållbart industriellt byggande och hennes examensarbete handlade om just det.

I dag anser hon att kunskapsglappet fortfarande är stort och allmänt känt inom branschen.

– Vi behöver ett nytt systemtänk där man tittar på hur arbetsmetoderna ser ut innan vi bygger. Hur hela värdekedjan fungerar och hur man kan förbättra och standardisera arbetsmetoder. Det finns mängder med fördelar med trä, men en av de stora kritiska faktorerna för att misslyckas är att man inte har rett ut fuktfrågan till exempel.   

En annan sak som behöver ses över är lagtexterna, menar Elin.

 – Det är en del inom kvalitetssäkrandets process att vi säkerställer att det vi bygger uppfyller en god standard och att riskerna elimineras. Men som det ser ut nu är det ganska vagt formulerat vad som är rätt och fel. Det är en fråga som måste aktualiseras.

  

Paper Province driver projektet Indbygg tillsammans med IUC Dalarna, Region Dalarna, Karlstads Universitet, RegionVärmland, Stora Enso och Byggdialog.

 

Projektet finansieras av Tillväxtverket genom Europeiska regionala utvecklingsfonden samt medverkande aktörer och en rad kommuner.

 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.158