23948sdkhjf

Derome ska bygga Svanenmärkta trähus

Byggbranschen måste ställa om till en mer hållbar produktion och mängder av initiativ för att driva utvecklingen pågår. Nu tar Derome ytterligare ett steg när familjeföretagets husproduktion blir certifierad enligt Svanen, Nordens största miljömärkning.

 

– Vårt mål är att vara klimatneutrala 2030, det innebär att vi lägger mycket kraft på att hitta hållbara lösningar där vi tar ansvar för vår miljöpåverkan. Att certifiera vår produktion enligt Svanen är ett viktigt verktyg som i sin tur förenklar för våra kunder att Svanen-märka sina bostadsprojekt, säger Anders Carlsson, Teknik & FoU-chef på Derome.  

När Deromes husproduktion har en grundlicens enligt Svanen garanteras kunderna att produktionen lever upp till Svanens krav som bland annat ställs på energianvändning, innemiljö, innehåll i produkter och material samt på en kvalitetssäkrad byggprocess.  

Allt fler väljer att bo miljömärkt De senaste åren har antalet Svanen-märkta hus ökat markant då allt fler konsumenter efterfrågar ett hållbart boende.

 – Intresset för miljömärkta bostäder växer stadigt, även om vi än så länge främst märker av detta i samband med våra större bostadsprojekt där produktionen sker i egna husfabriker. Men allt talar för att intresset kommer växa inom en bredare allmänhet, säger Anders Carlsson. 

Derome har sedan tidigare byggt flertalet projekt som är certifierade enligt Miljöbyggnad Silver och med Svanen tar företaget alltså ytterligare steg i sitt ansvarstagande och sitt redan långtgående miljöengagemang.  

I framkant för en klimatneutral byggbransch Derome är en innovativ aktör och medverkar eller driver ett flertal utvecklingsprojekt som utmanar branschen, med hållbarhet som fokus. Exempelvis genom förskolan Hoppet, ett innovationsprojekt tillsammans med Göteborgs Stad, där målet är att bygga en helt fossilfri förskola. Derome var även tidiga att börja med klimatdeklarationer och införde detta redan under förra året, för att mäta och då ha möjligheten att sänka klimatpåverkan ytterligare.  

– Vi bygger med trä, som vi anser är det mest hållbara byggnadsmaterialet och vi ser en växande efterfrågan, säger Anders Carlsson. Hela vår verksamhet grundar sig i trä, vi har egen förädling med egna sågverk och därmed en genuin kunskap om det här fantastiska materialet.  

Derome börjar projektering av de första Svanenmärkta bostäderna under 2021. 

Fakta om Svanen: - Skapades 1989 och Nordens största miljömärkning - Känns igen av 97 procent av alla svenska konsumenter - Det Svanenmärkta byggandet har nästintill fördubblats i Norden de senaste två åren.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078