23948sdkhjf

Stark inledning för byggmaterialhandeln

Byggmaterialindex visar att försäljningen mätt på jämförbara enheter och i löpande priser ökade med drygt 7 procent under första kvartalet 2021 jämfört med samma kvartal 2020.

Detta är i linje med hur utvecklingen har sett ut hittills under pandemin, då samtliga kvartal har haft en ökning på över 7 procent. Försäljningsutvecklingen har varit likartad mellan regionerna i riket sett till den geografiska indelning som görs i Byggmaterialindex.

Av de stora varugrupperna är det träprodukter som har haft den starkaste utvecklingen. Under årets första kvartal uppgick försäljningsökningen till över 20 procent.

Branschen har inlett året starkt och försäljningsutvecklingen var i linje med de senaste kvartalen. Jämförelsen görs med ett kvartal som till stora delar ägde rum före pandemin. Kommande månader möter branschen höga jämförelsetal, säger Monica Björk, vd för branschorganisationen Byggmaterialhandlarna.

Proffsförsäljningen har under pandemin haft lägre tillväxttal än konsumentförsäljningen och Byggmaterialindex som helhet. Framåt hösten ser det ekonomiska läget och konjunkturen något ljusare ut.

Ett ekonomiskt uppsving efter pandemin kan komma att gynna den proffsdrivna försäljningen, säger Monica Björk.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109