23948sdkhjf

Stora trähus har fått upp farten

Bygget av bostäder, idrottshallar och andra stora trähus driver upp limträförsäljningen i Sverige. Limträförsäljningen ökade med över 20 procent i mars 2021 jämfört med 2020, och inte minst byggmaterialhandeln har uppmärksammat det ökade intresset för limträ. – I dag är man inte längre rädd för att lagerhålla limträ. Man vet att om det finns ett antal dimensioner tillgängligt på hyllan, då kommer man helt klart att sälja det, säger Thomas Kling produktspecialist limträ på Setra Trävaror AB.

Ny statistik från branschorganisationen Svenskt Trä visar att försäljningen av limträ under mars 2021 ökade med över 20 procent jämfört med föregående år. Totalt under årets första tre månader går försäljningen upp med över 7 procent. I mars 2021 gick försäljningen av projektbalk upp med nästan 25 procent, och lagerbalk upp med nästan 17 procent jämfört med 2020. Totalt sett under årets första kvartal har försäljningen av projektbalk gått upp med över 7 procent, och lagerbalken upp med över 8 procent.

– Även om beställningar av stora ROT-projekt gått ner så fortsätter efterfrågan på limträ att öka. Vi ser att många väljer att bygga stora idrottshallar i limträ för att bidra till den gröna omställningen. Just nu ser vi också ett särskilt intresse för att bygga padelhallar i limträ, säger Carl-Magnus Nordkvist som är försäljningschef på Moelven Töreboda.

Antalet beställningar av ROT-projekt för proffs har gått ned i och med att många hotell, vårdlokaler och restauranger behövt prioritera annorlunda under pandemiåret. Trots detta har försäljningen av limträ gått upp. Byggnation av idrottshallar av olika slag har tagit fart liksom de konsumentdrivna renoveringsprojekten. I februari 2021 gick den konsumentdrivna renoveringen upp med 11 procent jämfört med föregående år.

Nu väntar vår- och sommarmånader som innebär högsäsong för försäljning av byggmaterial, både för konsumentdrivna projekt och inom byggindustrin.

– I vanliga fall brukar bygghandeln inte ha stora lager tidigt på året men i år behövs det och de flesta bygghandlare fyller nu upp sina lager för att kunna möta kundernas behov i sommar. Det är många som kommer att kämpa om byggmaterialet, säger Lars Källströmer som är produktchef byggprodukter på Holmen Wood Products.

Samtidigt som försäljningen av limträ i Sverige ökar så ökar också intresset för svenskt limträ internationellt.

– Behovet av svenskt limträ sträcker sig även utanför Sveriges gränser. Länder som vanligtvis levererar stora mängder limträprodukter har under pandemiåret haft det svårare. Det har gjort att svenska limträtillverkare återigen kunnat visat på hög leveranssäkerhet och kvalitet. Efterfrågan på svenskt limträ av hög kvalitet fortsätter nu därför att öka även internationellt, säger Johan Fröbel som är chef för teknik och distribution på Svenskt Trä.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.154