23948sdkhjf

Mångmiljonsatsning på grön omställning

Regeringen föreslår att 2,3 miljarder kronor ska satsas för att motverka arbetslöshet till följd av pandemin. Minst en fjärdedel är riktade mot projekt som gynnar en omställning till grön ekonomi.

EU:s initiativ React-EU innebär att ytterligare medel ställs till medlemsstaternas förfogande för 2021–2023 för program inom bland annat Europeiska socialfonden. React-EU ska främja krisreparation i samband med covid-19-pandemin.

Regeringens förslag till EU-kommissionen innebär att React-EU inom det nationella socialfondsprogrammet i ett första steg ska omfatta drygt 2,3 miljarder kronor och inriktas på att komplettera och förstärka den nationella arbetsmarknadspolitiken. Åtminstone 25 procent av pengarna bör gå till insatser som dessutom bidrar till övergången till en koldioxidsnål ekonomi.

Målgruppen ska vara de som har blivit arbetslösa under pandemin och som behöver rustande och matchande insatser för att snabbt komma i arbete. Av medlen ska 75 procent kunna sökas av Arbetsförmedlingen, och 25 procent ska kunna sökas av en bred grupp av aktörer, till exempel civilsamhällesorganisationer och arbetsmarknadens parter.

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078