23948sdkhjf

Många husägare bygger i sommar

Var fjärde husägare planerar att bygga en altan eller uteplats i sommar. Det visar Byggrapporten 2021 som kartlägger bygg- och renoveringstrender bland svenska villa- och fritidshusägare.  

Drygt åtta av tio husägare, 81 procent, planerar att genomföra ett bygg- eller renoveringsprojekt hemma i sommar. Av dessa är det 31 procent, motsvarande 25 procent av samtliga husägare, som planerar att bygga en altan eller uteplats. Det visar Byggrapporten 2021 som kartlägger bygg- och renoveringstrender bland svenskarna.

– För många är altanen hemmets hjärta under sommarmånaderna. Det är där hela sommardagen tillbringas, från frukostkaffet till grillmiddagen. En altan eller uteplats kan vara det som skiljer ett vanligt hus från ett sommarparadis, säger Mattias Ankarberg, vd på Byggmax. Svenskarnas mest populära sommarprojekt handlar om gräsmatta, häckar och plantering.

Många planerar också att måla eller tapetsera samt att fixa med sin altan eller uteplats. I åldersgruppen 36–45 år planerar nära nio av tio, 89 procent, att hemmafixa under sommaren.

– Många kommer nog att semestra på hemmaplan även i år och då är det naturligt att vilja fixa mer i hemmet och trädgården. Vi tycker att alla har rätt till ett fantastiskt hem så det är roligt att den starka hemmafixartrenden håller i sig, fortsätter Mattias Ankarberg.

Om undersökningen: Byggmax lät Sifo ställa frågan Tror du att du kommer att genomföra något bygg-/renoveringsprojekt (stort eller litet) i sommar? Frågan ställdes till 1 004 villa- eller fritidshusägare mellan den 29 januari och 3 februari 2021. Svaren fördelade sig enligt nedan. - Ja, definitivt: 37 procent - Ja, troligen: 44 procent - Nej: 11 procent - Tveksam, vet ej: 8 procent De 813 personer som svarade ja på första frågan fick sedan en följdfråga om vilken typ av projekt de planerar i sommar. Svaren fördelade sig enligt nedan.

Svar i procent

Trädgårdsprojekt (T.ex. gräsmatta, häckar, plantering osv)

46

Måla/tapetsera

36

Altan/uteplats

31

Annat

20

Fasad

20

Förråd/carport/friggebod/gästhus

15

Byta golv

12

Tak

9

Kök

8

Ändra planlösning/bygga ut (ta bort vägg, bygga vägg)

6

Badrum

6

Bastu

3

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.126