23948sdkhjf

Tunga och höga lyft när rekordhögt hus byggs

Norrlands Byggmontage tar hjälp av en maskin med räckvidd när ett av världens högsta trähus byggs . –  Vad jag vet är vi de enda i Skellefteå som har en 30-meters teleskoplastare.

Den västerbottniska litteraturen har många jättar och det nya kulturhuset i Skellefteå har fått sitt namn efter en av dessa storheter – Sara Lidman.

Enligt Skellefteå kommun ska det nya kulturhuset, i likhet med den stora författaren, andas kreativitet, mod och viljan att tänka nytt.

Oavsett vad man tror om det kommer byggnaden att stå ut i mängden. Det byggs till exempel helt i trä – det 84 meter höga kulturhuset kan bli bli ett av världens högsta trähus.

Den 8 september ska portarna slås upp, arbetet med att färdigställa byggnaden är därför inne i ett intensivt skede nu i vår.

Norrlands Byggmontage har varit involverat i projektet i flera år, företaget är med och bygger men har också fått tunga logistiska uppdrag.

Bygglogistiken kräver lämpliga maskiner och Norrlands Byggmontage använder sig  bland annat av teleskoplastare från Hüllert Maskin –  företaget lyfter särskilt fram en Merlo P30.10   och en Merlo R40.30.

– Merlo P30.10 är den perfekta maskinen för det här uppdraget. Den är smidig att ta sig fram med och klarar både höga och tunga lyft. Lyftgeometrin var precis den jag var ute efter, säger Jonny Eriksson, vd på Norrlands Byggmontage, i ett pressmeddelande.

Han valde modellen bland annat på grund av dess lyftkapacitet, maskinen uppges också stå både stadigt och stabilt i alla lägen och göra det möjligt att genomföra både höga och tunga lyft.

– 30.10:an går här på heltid, sedan gästspelar 40.30:n när det behövs. Det kommer nog att bli lite mer nu, eftersom den stora kranen precis monterats ner. Vad jag vet är vi de enda i Skellefteå som har en 30-meters teleskoplastare, säger Jonny Eriksson.

Norrlands Byggmontage har mycket att göra när kulturhuset Sara ska färdigställas. Företaget ska till exempel lasta och lossa material från lastbilar och lyfta byggmaterial av alla de slag.

– Vi hanterar allt från glaspartier till virke och panel. Jag har valt hydrauliska gafflar som är två meter breda och 1,6 meter långa, säger Jonny Eriksson.

Han har faktiskt låtit förse båda maskinerna med det mesta i utrustningsväg.

– Dieselvärmare, ledramp med magnetfäste som är lätt att plocka av när det behövs, hitchkrok, stödben… Jag har även bytt från 20-tums däck till 24 tum, vilket ger en helt annan känsla i maskinen. Den blir oerhört stadig och stabil, säger Jonny Eriksson.

Han har hunnit köra 1 200 timmar med maskinen sedan den levererades sommaren 2019.

Jonny Eriksson konstaterar att bränsleförbrukningen snittar på 2,7 liter i timmen och vill också lyfta fram den service Hüllert Maskin står för.

– De har ställt upp till hundra procent så fort det varit någonting. Jag är väldigt nöjd, både med Hüllert som leverantör och med maskinen.

Han ser teleskoplastaren som extremt användbar och berättar till exempel om hur företaget kallades in för att röja undan snö som drivit in i ett parkeringshus i vintras.

– Vi åkte först dit med vår redskapsbärare, men den var för hög för att komma in. Då kom jag att tänka på Merlon och den tog sin in med fem centimeter till godo. Det finns hur många användningsområden som helst egentligen för den här maskinen. Man blir oerhört flexibel.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062