23948sdkhjf

Södra vill skapa världsledande textilåtervinning

Skogsindustrikoncernen Södra ingår ett stort samarbete med Lenzing, ledande global leverantör av vedbaserade textilfiber. Företagen ska tillsammans arbeta för att utveckla en cirkulär textilindustri.

Södra och Lenzing har båda jobbat i flera år med övergången till en hållbar och cirkulär textilindustri. Nu tar de nästa steg. Under tisdagen den 2 juni skrev företagen på ett samarbetsavtal för att stärka arbetet ytterligare – tillsammans. I det nya samarbetet ingår såväl ett kunskapsutbyte som en gemensam processutveckling. Produktionskapaciteten av Södras Oncemore®-massa ska också utvecklas. Målet är att årligen hantera 25 000 ton textilavfall för inblandning i massatillverkningen från och med år 2025.

I dag återvinns en försvinnande liten andel av världsproduktionen av kläder och textilier. I stället går det mesta till förbränning eller deponi. Detta är en fråga som Södra och Lenzing tidigare har adresserat genom att utveckla lämpliga alternativa lösningar på egen hand. Företagen har många års erfarenhet av storskalig industriverksamhet och är experter inom respektive område.

Tillsammans kommer Södra och Lenzing nu förbättra återvinningen av textilavfall ytterligare. Detta genom att vidareutveckla teknik för en bredare, industriell användning av cellulosabaserat textilavfall efter konsumentledet. Den gemensamt framtagna massan Oncemore kommer i framtiden också att användas som råmaterial i produktionen av Lenzings specialtextilfibrer.

– Samarbetet med Södra är en viktig milstolpe för att nå våra ambitiösa klimat- och hållbarhetsmål. Ett företag kan inte på egen hand lösa den akuta frågan om textilavfall, säger Christian Skilich, ledamot i Lenzings ledning.

– Med Oncemore har Södra skapat en unik lösning för att tillverka textil med en återvunnen råvara som bas, säger Södras vd Lotta Lyrå. Genom samarbetet med Lenzing tar vi nu nästa steg på resan.

Tack vare en ny investering kommer Södra också att öka vår produktionskapacitet av Oncemore med tio gånger under 2022 och även öka andelen återvunnet textilavfall.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.086