23948sdkhjf

SCA och ST1 i gemensam satsning på biodrivmedel

SCA och St1 startar ett gemensamt bolag för att producera och sälja biodrivmedel. SCA kommer att leverera tallolja till det samägda bolaget och investerar ungefär 0,6 miljarder kronor i bolaget.

SCA och St1 äger hälften var i detta gemensamma bolag, som kommer att äga 50 procent av St1 Gothenburg Biorefinery, som i sin tur just nu investerar i ett nytt bioraffinaderi med en kapacitet för 200 000 ton flytande biobränsle med en bedömd total investeringskostnad på cirka 2,5 miljarder kronor. Det nya bioraffinaderiet planeras att tas i drift i andra kvartalet 2023.

– Partnerskapet med SCA är ett nyckelelement i genomförandet av vårt investeringsprogram för förnybara bränslen och det säkerställer tillgången till råvara för att möta de ambitiösa nordiska klimatmålen för 2030, säger Henrikki Talvitie, CEO för St1 Nordic Oy.

– I linje med den långsiktiga strategi vi kommunicerat, så går vi nu med vårt gemensamma bolag med St1 från att endast vara leverantör av tallolja till kemi- och bränsleindustrin till att bli verksamma i förädlingen av våra förnybara råvaror, säger Ulf Larsson, vd och koncernchef i SCA. Vi kommer att fortsätta ta tillvara affärsmöjligheterna i de förnybara biprodukterna från våra skogar och industrier för att ytterligare utveckla vår värdekedja och för att bidra till EUs ambitiösa klimatstrategi.

Det nya bioraffinaderiet håller på att anläggas i St1s raffinaderiområde i Göteborg och kommer att ha en total kapacitet för 200 000 ton biodrivmedel. Det är designat för att kunna skifta mellan en optimerad produktion av förnybar HVO-diesel och biojetbränsle och kommer att kunna använda tallolja som råvara. Bioraffinaderiet kommer att ha tillgång till SCAs tallolja, en biprodukt från produktionen av kemisk pappersmassa, från SCAs bruk i Östrand, Obbola och Munksund. Bioraffinaderiet, som även kommer ha kapacitet att använda ett brett spektrum av andra råvaror, beräknas kunna tas i drift i andra kvartalet 2023.

Som en del i överenskommelsen blir St1 även 50-procentig delägare i SCA Östrand Biorefinery. Raffinaderiprojektet i Östrand har nyligen fått miljötillstånd för produktion av 300 000 ton biodrivmedel baserade på svartlut, en annan biprodukt från produktionen av kemisk massa, och på fast biomassa, såsom sågspån eller bark. Bioraffinaderiet i Östrand är ett utvecklingsprojekt där det fortfarande finns tekniska utmaningar som måste lösas innan projektdesignen kan slutföras.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.084