23948sdkhjf

Mångmiljonsatsning på skogens roll för klimatomställning

Formas har tagit beslut om att finansiera nio nya forskningsprojekt med totalt 141 miljoner kronor i utlysningen ”Den svenska skogens roll i klimatomställningen”.

Skogens roll i klimatomställningen är en högaktuell fråga. Den forskning som nu finansieras ska därför kommuniceras löpande under projektets gång.

– Vi hoppas att projekten ska kunna bidra till ett välinformerat beslutsfattande om den svenska skogen, men också till att dämpa polariseringen på området, säger Katarina Buhr, en av flera programansvariga för det nationella forskningsprogrammet om klimat. 

Forskningen förväntas öka kunskapen om de olika värden som skogen omfattar och ge underlag för beslutsfattande på skogsområdet. Detta för att bidra till nödvändig klimatomställning och till att nå övriga hållbarhetsmål. Skogen påverkar och påverkas på olika vis av vårt förändrade klimat. Frågor som ställs är; Vilka funktioner förväntas skogen ha i ett förändrat samhällsklimat? Hur bidrar skogen till klimatomställningen på ett sätt som inte äventyrar skogens andra viktiga värden?

– Det är många aspekter och intressanta faktorer som samspelar i den forskning som nu tar ny fart, säger Louise Staffas, forskningssekreterare.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078