23948sdkhjf

Trä gör ny Ica hållbar

I dag invigs Sjöbos nya Ica Supermarket i handelsplatsen Sjöbo Väst. Den nya butiken har en konstruktion helt i svenskt KL-trä.

KL-trästommen ger en byggnad med lågt klimatavtryck, något som nu sätter anslaget för hela den nya stadsdelen Westerports hållbarhetsambition, västra delen av Sjöbo. Stadsdelen Westerport planeras att bli en blandstad innehållande nya bostadsområden, en av Sveriges modernaste skolor, förskola, hälsohus, idrottshall och inte minst handel. Allt man kan tänkas behöva ska finnas nära för det enkla livet. Först ut är nya Ica Supermarket på Westra Torg.

Den nya Ica Supermarket har förutom väggar, tak och stomme i KL-trä även en vacker fasad i grånande cederträ. Även invändigt skapas en speciell känsla med väggar och tak i trä och takfönster med dagsljus som silar in. Den arkitektoniska byggnadens tak är beklätt med såväl solfångare som sedum.

– Det här är ett verkligt flaggskepp inom Ica-koncernen och ett mycket gott exempel på att även kommersiella byggnader kan skapas hållbart men utan att tumma på upplevelsen. Trä ger ett lugnt intryck samtidigt som det är ett av våra främsta material för att kunna möta framtidens klimatkrav, säger Carl-Henrik Lagnefors, projektledare på Melica Invest.

Detta är dock inte Ica:s första satsning på trästomme i butiker. Lindvallen i Åre var först, och senare har man även byggt i trä i Åkersberga i Uppland.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078