23948sdkhjf

Årets Trästad utsedd

Uppsala blev Årets Trästad i Sverige 2021

NTT Woodnet och Setra delade i dag ut priset till Årets Trästad i Sverige, i samband med NTT Woodnets event Stora Trähus. Årets Trästad i Sverige 2021 blev Uppsala.

Juryn motivering: ”Uppsala kommun har satt som mål att vara fossilfri 2030 och klimatpositiv 2050. Inom byggande har staden tidigt lagt en grund genom att sätta upp mål och även medverka i forskningsprojekt om stadsutveckling, och man har sedan gått från ord till handling genom flera stora träbyggnadsprojekt. De största och mest uppmärksammade hittills är bostadsbyggandet i Rosendal samt Sveriges största kontor i trä, Magasin X.
Uppsala har även tidigare belönats för sitt hållbarhetstänkande, och nu menar juryn att staden är väl förtjänt av priset som Årets Trästad i Sverige 2021!”

Priset togs emot av Uppsala kommunstryrelses ordförande Erik Pelling och stadsarkitekt Claes Larsson, som båda var mycket glada för utmärkelsen.

– I Uppsala byggs det redan mycket i trä, men mer kommer det bli. När vi utvecklar kommunen ska vi göra det hållbart och klimatsmart, då behövs trähusen. Att bygga i trä är framtiden och därför är jag väldigt glad att Uppsala får den här utmärkelsen, säger Erik Pelling.

– Det är väldigt tillfredställande att få ett kvitto på vår strävan att premiera träbyggande. Det sporrar oss att hitta mer och fler sätt att utnyttja trä i många olika former, säger Claes Larsson.

Det är nu tredje året som priset delas ut. Tidigare vinnare är Växjö och Skellefteå. Priset delas ut av NTT Woodnet, ledande branschmedia för träindustrin, tillsammans med ett ledande träindustriföretag som skiftar varje år. I år är det alltså Setra som suttit med i juryn och som delade ut priset vid NTT Woodnets årliga evenemang i Stockholm, Stora Trähus. Prisutdelare är Setras vd Katarina Levin.

Priset är alltid en trästatyett, i år en modell av träskulpturen Den Blå Katedralen av konstnären Mats Lodén i ett samarbete med Setra.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Dansk trägrossist tror på Sverige
Miljardutdelning i Södra
Nya hus tillverkas i Sizes konkursade fabrik
Derome säkrar fallskydd
Vida höjer priser
Elitfönster varslar 165 medarbetare

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.101