23948sdkhjf

Timmerfartyg i misstänkt sjöfylleri – en hittad död

Timmerfartyget Scot Carrier körde på danskt fartyg i Östersjön. Läs Transportnets referat från händelsen.

16:43 Enligt DN ska en brittisk medborgare född 1991 och en kroatisk medborgare född 1965 vara frihetsberövade som misstänkta i utredningen. Den inledda förundersökningen rör grovt sjöfylleri, grov vårdslöshet i sjötrafik och grovt vållande till annans död.

15:28 meddelar Sjöfartsverket att de har avslutat räddningsinsatsen och lämnat över ansvaret till Kustbevakningen och Polisen. En person ur besättningen ska ha hittat ombord på det danska fartyget. Till SVT berättar Evelina Olsson, presstalesperson på polisregion Syd, att personen är avliden och att identiteten inte är fastställd. Anhöriga har inte underrättats.

14:29 Sveriges Radio rapporterar att flera personer har frihetsberövats efter fartygskrocken tidigt i morse.

14:16 Efter att en förundersökning om grov vårdslöshet i sjötrafik inleddes på morgonen har flera brottsmisstankar lagts till, detta meddelas i ett pressmeddelande från Kustbevakningen.
– Kustbevakningen vidtar just nu ett flertal utredningsåtgärder och däribland vidtas även olika typer av tvångsmedel inom ramen för förundersökningen. Ytterligare brottsmisstankar har uppkommit och däribland grovt sjöfylleri, säger Kustbevakningens förundersökningsledare Jonatan Tholin.

11:00 Sjöfartsverket meddelar i ett pressmeddelande att de avslutat sökinsatsen efter de saknade personerna vid platsen. Fortsatt eftersök kommer att ske i fartyget när det finns närmare land. Polisen tar därmed över ansvaret för detta på plats. 

10:55 Just nu pågår en stor sjöräddningsinsats som leds av Sjöfartsverket med runt tio båtar och helikoptrar från Sverige och Danmark. Samtidigt bedriver Kustbevakningen en miljöräddningsoperation för att förhindra oljeläckage eller att andra skadliga ämnen släpps ut i havet, det rapporterar Kustbevakningen i ett pressmeddelande. Kustbevakningen har tre enheter på plats: övervakningsfartygen KBV 314 från Malmö och KBV 302 från Karlskrona samt flygplanet KBV 501. Ytterligare två fartyg är på väg, båda med oljeupptagningsförmåga. KBV 002 Triton från Gotland och KBV 034 från Malmö.

Vid niotiden kopplade KBV 314 tillsammans med Sjöräddningssällskapets Gad Rausing det kapsejsade fartyget för att bogsera in det på grund. Detta för att förhindra en förlisning och för att möjliggöra för dykare att söka efter saknade besättningsmedlemmar.

07:30 Två fraktfartyg befaras ha kolliderat med varandra mellan Ystad och Bornholm, detta uppger SvD på morgonen. Det ska enligt uppgift handla om ett brittiskt och ett danskt fartyg, ett bulkfartyg på 90 meter och ett mudderfartyg på 55 meter, som har krockat vid halv fyra-tiden imorse, det brittiskflaggade fartyget larmade. Det danska lastfartyget, 'Karin Hoej', var på väg från Södertälje till Nykøbing Falster i Danmark och var enligt uppgift olastat. Det brittiska 'Scot Carrier' var på väg från litauiska Salacgrīva till Montrose i Storbritannien. 

– Det brittiska fartyget rapporterade in att de troligtvis har kolliderat, anmälan kom in halv fyra, säger Jonas Franzen till SvD, kommunikationschef Sjöfartsverket.

Två man ska vara överbord och är ännu inte hittade. 

Det brittiska fartyget deltar i räddningsaktionen. Temperaturen i luften är runt 4–5 grader, i vattnet 5–6 grader. När olyckan skedde var vindarna svaga, enligt SMHI, men det är disigt och kan ha varit dimmigt vid olyckstillfället. 

Vi håller fortfarande på att leta, men har inte hittat några personer i vattnet, säger Jonas Franzen, kommunikationschef på Sjöfartsverket till Transportnet.

Vi har räddningsbåtar och helikoptrar på plats som letar. Tillsammans med Kustbevakningen ska vi försöka bärga det danska fartyget som ligger upp och ner, till hamnen.

Texten uppdateras.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
WOODJOB
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Träindustrin besviken på regeringen
Fristående kedja blir ny medlem hos Bolist
Derome trimmar grunden - krymper klimatpåverkan med 62 procent
Ny vd för Woody Bygghandel
Hustillverkare vann kampen om elcentrals placering
Träbro vann innovationspris
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
Entreprenad
Transportnet

Sänd till en kollega

0.094